Chefs(R)evolution Cheese War

Jonnie en Thérèse Boer, eigenaar van driesterrenrestaurant De Librije, organiseren tweejaarlijks Chefs(R)evolution. Een haute cuisine festival waar een handvol van ‘s werelds beste chefkoks lezingen geeft, er een waanzinnige boerenmarkt is, en de allermooiste streekproducten worden geëtaleerd die Zwolle en omgeving te bieden heeft. Tijdens deze fantastische dagen mochten wij een Cheese War organiseren waarin vier waanzinnig mooie kazen, geselecteerd door Bourgondisch Lifestyle, werden gepresenteerd aan het 40-koppig publiek. Als begeleider kozen wij vier uitmuntende bieren, en Wijnkoperij Okhuysen vier grandioze wijnen. Het publiek koos per ronde een smaak die het beste bij de kaas ging. De eindstrijd eindigde onbeslist.

Ronde 1. 

Zwalluwgekwetter

x

Weihenstaphaner Vitus

In de eerste ronde werd de Zwaluwgekwetter van eko boerderij Arink gepresenteerd. Een mooie biologische witteschimmelkaas gemaakt van rauwe melk. De kaas, die het best kan worden omschreven als een Camembert, heeft een volle, romig smaak met verwen gestopt een licht bittertje. Wij schonken hierbij de Weihenstephaner Vitus, een Duitse Bockbier. Ons oog was op dit bier gevallen vanwege zijn prachtig mooi uitgebalanceerde karakter. Een tarwe bier, dat van nature licht zoetig en romig is bleek de perfect aanvulling te zijn op de volle smaak van de kaas. Zo’n milde kaas heeft een bier nodig die ook niet al te intens is daarom bleek de Vitus een goede keus. De zoetigheid van het bier bood een mooi tegengewicht voor het bittertje in de kaas. Deze combinatie won dan ook de harten van het 40-koppig testpaneel.

Ronde 2. 

Oude Veerse schapenkaas

x

De Prael Milkstout

De tweede ronde werd de Veerse schapenkaas oud geserveerd. Een ziltige nootachtige kaas die 12 maanden heeft gerijpt. Wij kozen hier voor een Milkstout van brouwerij De Prael. Het zoete en romige karakter van de Milkstout zorgde ervoor dat de intensiteit van de kaas ietwat werd gebroken waardoor een mooie harmonieus mondgevoel overbleef.

Ronde 3.

Epoissees Ras el Hanout

x

Mannenliefde

De derde ronde betrof een wat roodflorakaas kaas. De Epoisses, een sterk geurende kaas met gewassen korst. De toch al heftige kaas is bestrooid met Ras el Hanout, een Marokkaans kruiden mix die een extra dimensie geeft aan de kaas. Om de kruidigheid van de Ras el Hanout aan te vullen gingen we voor de mannenliefde, welk is gebrouwen met citroengras en szechuanpeper. Het verstopte pepertje en de frisheid van de citroengras in het bier vulde het kruidige van de kaas perfect aan.

Ronde 4. 

Stilton Stevenson

x

St Bernardus Abt 12

De laatste ronde zou beslissend zijn. We stonden 1-2 achter maar hadden nog een topper in huis waar niemand vanaf wist en welk elk publiek zou overwinnen. Er werd een Stilton geserveerd. Een pittige, romige en zoute blauwe kaas. Hierbij moest iets dat het zout en pittige van de kaas kon doorklieven. Onze keus was dan ook een St Bernardus Abt 12, een Trappiste bier gebrouwen volgens de oude recepten van Westvleteren. De zoetigheid en de restsuikers van het bier snijdt heel mooi in de intensiteit van de kaas. Het koolzuur van het bier veegt de vettigheid en het zoute van de kaas mooi van het smaakpallet waardoor je elke keer weer met een schone lei begint.

lees-meer-actualiteiten