Budweiser Budvar (Tsjechisch: Budějovický Budvar) is een type lagerbier dat vergelijkbaar is met pils. Het bier komt oorspronkelijk uit de stad České Budějovice in Tsjechië en wordt al gebrouwen sinds 1265. De brouwerij is gewijd aan traditie en Tsjechisch bier in het bijzonder. Budweis is afgeleid van de Duitse naam van de stad, namelijk Budweis. En iets dat uit Budweis komt werd toen aangeduid met de naam Budweiser. Gedurende een bepaalde tijd was Budweiser Budvar de hofbrouwerij voor de keizer van het Heilige Roomse Rijk!

Budweiser Budvar houdt vast aan het langdurig rijpen (lageren) van haar bier, en daar ontleent de soort dan ook haar naam aan. Het productieproces van het Budweiser Budvar wijkt dan ook niet af van de oorspronkelijke productie procedure. Alleen de beste grondstoffen zonder kunstmatige modificaties worden gebruikt bij de bereiding van het bier. Daarbij is Budweiser Budvar ook altijd trouw gebleven aan het plaatsje waar Budvar is ontstaan. En brouwt daarom tot op de dag van vandaag nog steeds het bier op plek van afkomst. Het lageren duurt voor een ‘gewone’ Budvar maar liefst 72 dagen, terwijl een speciale variant maar liefst een de lagertijd van 270 dagen kent. Het bier heeft een rijke mout- en hopsmaak en gebruikt hiervoor de beroemde Saaz hop. De typische bittere smaak door de hop en de karakteristieke moutsmaak maken dit bier makkelijk te onderscheiden van de Amerikaanse naamgenoot, bij ons bekend als Bud.

Over deze naamsovereenkomst zijn vele, bittere gevechten geleverd. Hoewel de Budějovický Budvar werd opgericht in de 13e eeuw, claimt Anheuser-Busch dat het merk Budweiser pas sinds 1895 commercieel wordt vermarkt. Dit is 19 jaar na het eerste Budweiser Budvar brouwsel van Anheuser-Busch. Het Tsjechische bedrijf verweert zich hier tegen door te stellen dat de claim op de naam verder terug gaat. In 1265 verleende koning Ottokar II van Bohemen de onafhankelijke brouwers in de stad het recht bier te brouwen. Zij deden dit in een stijl die nu onder de naam Budweiser bekendstaat, analoog aan een brouwstijl uit een andere Tsjechische stad: Pilsen. Deze bieren worden aangeduid met pilsener, aldus het bedrijf. In veel landen is het bier dat geproduceerd wordt door Budějovický Budvar het enige dat verkocht mag worden met de naam Budweiser. In die landen wordt de Amerikaanse variant verkocht als Bud.