Oersoep

Brouwerij Oersoep is opgericht in 2012. De brouwerij heeft met haar uitgesproken en complexe bieren in korte tijd een mooie naam weten op te bouwen in zowel de nationale als de internationale delen van de bierwereld. Met de vier basis ingrediënten; mout, water, hop en gist wil Oersoep altijd nieuwe en uitdagende bieren ontwikkelen. Oersoep kiest bewust voor verrassende smaken die je meevoeren in een moment of een bepaalde gebeurtenis. Soms doen de bieren je denken aan de kruiden in een exotisch land dan weer aan de geur van vers gemaaid gras. Altijd bijzonder en altijd nét iets anders dan de gebaande paden.

De naam Oersoep zegt het eigenlijk al. Het verwijst naar het begin van het leven op aarde. Maar dat niet alleen, het refereert ook aan het aantal oude biertypen die door de brouwerij gemaakt worden. Namelijk bieren met een wilde gisting, iets dat uniek is in het Nederlandse brouwlandschap. Doordat Oersoep houdt van experimenteren met biersmaken, wisselen ze net zoals een restaurant regelmatig van kaart. Om het toch een beetje begrijpelijk te houden, plaatsen ze elk bier in één van de vier hoofdlijnen: Donker en Diep, Saison, Bruisend Blond en God is Goed.

Oersoep is een kleinschalig, lokaal en onschuldige brouwerij die de grondstoffen bewust uitkiest en samenwerkt met voor zover mogelijk lokale en biologische kleine brouwerijen gevestigd in Nijmegen.

Oh en, dacht je dat het brouwen van bieren alleen mannenwerk was? Echt niet! Toen Do Bongers, de 23 jarige Nijmeegse, een openstaande vacature zag bij Brouwerij Oersoep twijfelde ze geen moment om te reageren. Ondertussen brouwt ze al een tijdje bij de snel groeiende brouwerij en vertelt ze dat sommige vrouwen er soms gek van op kijken dat ze dit werk uitoefent. Al merken ze al gauw genoeg dat Do er verstand van heeft. De kleine brouwersmarkt, waaronder Oersoep, maakt geen onderscheid tussen mannen en vrouwen, bier is namelijk voor iedereen!