Brouwerij

St. Bernardus

Bier uit de streek waar de tand des tijd geen vat op krijgt
Het edele St. Bernardus bier wordt als sinds 1946 gebrouwen in het uiterste puntje van West-Vlaanderen, te midden van ‘Le Plat Pays’, in het hart van de West-Vlaamse hoppestreek. De brouwerij ligt in het dorpje Watou, waar de tijd schijnbaar minder vlug wegtikt dan in de rest van het land.

Kaasmakerij en bierbrouwerij
Kort na de Tweede Wereldoorlog gingen de bier brouwende paters van de trappistenabdij van Westvleteren op zoek naar iemand om hun bieren te commercialiseren omdat ze dit zelf niet meer wilden doen. Na een lange zoektocht sloten de paters een licentieovereenkomst af met de kaasmakerij van de Trappisten van de Catsberg waarna Brouwerij St. Bernardus werd gesticht.

Van Trappist Westvleteren tot Sixtus
De brouwmeester van Westvleteren, de Pool Mathieu Szafranski, werd partner in de nieuwe Brouwerij St. Bernardus. Hij nam naast de know-how ook de originele bierrecepten en de originele St. Sixtus-gist mee. Men startte de verkoop van het bier vanuit Watou, onder de merknamen Trappist Westvleteren, St. Sixtus en nog later onder de naam Sixtus.

In de abdij gaat de bierkruik rond
Gedurende 46 jaar brouwt de brouwerij speciaalbieren voor de commerciële markt terwijl de paters van Westvleteren voor eigen gebruik blijven brouwen en voor de verkoop in een drietal cafés vlakbij de abdij. In 1992 loopt de licentie af en sindsdien brouwt de brouwerij dezelfde bieren, volgens hetzelfde recept, maar onder een andere merknaam: St. Bernardus.

Acht mooie Belgische speciaalbieren, een paradepaardje
Brouwerij St. Bernardus Watou brouwt haar blonde en donkere abdijbieren van hoge gisting met hop van hun eigen hopveld, origineel St. Sixtus gist en mout van de beste kwaliteit. In totaal acht mooie speciaalbieren met het donkere St. Bernardus Abt 12 als paradepaardje. Dit bier met een alcoholgehalte van 10% werd door de gezaghebbende website beeradvocate.com, op de 4e plaats gezet van de lijst met beste bieren ter wereld. Halleluja!

Bar Bernard
Sinds de opening van hun nieuw bezoekerscentrum in 2018 is St.Bernardus een heuse toeristische trekpleister geworden. Je proeft de Hemelse Nectar in 360° rooftopbar Bar Bernard, waar je kan genieten van een adembenemend panoramisch zicht, of kruipt onder de wol bij de brouwer in Guesthouse Brouwershuis.

Tijdens de ‘Brewery Tour’, hun interactieve bezoekersbeleving, ontdek je op eigen tempo het unieke verhaal van St.Bernardus. Deze museale ‘experience’ dompelt je onder in de geschiedenis van de brouwerij, licht een sluier op over het brouwproces en gunt je een exclusieve blik achter de schermen. Verwacht je aan een zintuigprikkelende, audiovisuele ervaring met als afsluiter de vanzelfsprekende bierdegustatie in Bar Bernard! Reservatie via de online boekingsmodule is noodzakelijk.

De smaak van Le Plat Pays
Bij Bier&cO zijn we gek op de bieren van Brouwerij St. Bernardus Watou. Reden genoeg om ze alle acht in ons assortiment op te nemen om iedereen van de rijke smaak van ‘Le Plat Pays’ te laten genieten.

Klik op de flesjes als je wilt weten wat er precies onder de kroonkurk zit of om te bestellen.

phone BEL ONS: 020 480... meer
Wij zijn bereikbaar van 08.00 tot 17.00
email MAIL ONS
Wij reageren binnen 24 uur
> stuur een mail

Particulier?

Bestel direct St. Bernardus bier bij Dare to Drink Different