Seizoensbieren

Seizoensbieren: zoals bepaalde gerechten optimaal tot hun recht komen als het zonnetje schijnt of als het vriest dat het kraakt, zo zijn er bepaalde bieren die nauw verbonden zijn aan een bepaald jaargetijde. Dat is niet alleen afhankelijk van het weer, maar heeft vaak ook een historische verklaring. Vandaag de dag hoeft de brouwer niet per se rekening te houden met het seizoen – dat was vroeger wel anders. Destijds was de omgevingstemperatuur doorslaggevend voor het succesvol brouwen.

phone BEL ONS: 020 480... meer
Wij zijn bereikbaar van 08.00 tot 17.00
email MAIL ONS
Wij reageren binnen 24 uur
> stuur een mail

Het belang van temperatuur

Gisten (eencellige organismen die suiker omzetten in koolzuur en alcohol) doen hun werk namelijk beter of slechter, afhankelijk van de temperatuur. Wordt die temperatuur te hoog, dan gaat het proces vaak langzamer en ontstaan ook snel afwijkende, ongewenste smaken. Wordt de temperatuur te laag, dan gaan ze in ruste en gebeurt er helemaal niets.

’s Zomers brouwen was vroeger vrijwel een recept voor mislukking. Sterker nog, in veel landen was het verboden om te brouwen tussen Sint-Joris (24 april) en Sint-Michiel (24 september). Niet alleen verliep de vergisting onvoorspelbaar, ook sloeg smaakachteruitgang door bederf eerder toe.

Brouwen kon prima in de koude wintermaanden, maar tegelijkertijd had men behoefte aan steviger, volmondiger bier om de lange en koude dagen door te komen. Zo speelde de temperatuur ook een rol in de recepten en bereidingswijzen.

De vier seizoenen

Tegenwoordig hebben we hygiëne en temperatuur behoorlijk onder controle – het klimaat speelt eigenlijk geen rol meer. Toch kennen we nog genoeg seizoensbieren. Als we de jaargetijden volgen, dan kunnen we ze in vier groepen onderbrengen.

De lente schreeuwt om lichtvoetig, beloftevol en vrolijk bier. Denk hierbij vooral aan Lentebok: natuurlijk smaakt een witbier of Session IPA dan ook prima, maar die kun je het hele jaar door genieten.

De zomer vraagt om verfrissend en licht bier. Natuurlijk komen witbieren nu optimaal tot hun recht, maar denk zeker ook aan Saison. In vroeger tijden was dit het bier dat landarbeiders dagelijks dronken tijdens hun noeste arbeid: licht alcoholisch, ver uitvergist (dus met weinig suiker) en opwekkend.

De herfst is opgedragen aan de herfstbok. Zeker in Nederland hebben we hiermee een lange en smakelijke traditie: robijnrode tot donkerbruine bieren met een bitterzoet karakter dat de wind, regen en steeds vroeger invallende schemering doet vergeten.

De winter maakt dat we wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Te beginnen met kerst, een feest ter gelegenheid waarvan men traditioneel een voluptueus bier serveerde – een smakelijke traditie die voortleeft. En voor de korte, koude winterdagen past een rijk bier dat verkwikt en vertroost. Zonder winterbier zou het maar behelpen zijn.

Benieuwd naar onze winterbieren? Klik op de afbeelding!