Anchor Brewing sluit na 127 jaar haar deuren

Je hebt er misschien al over gelezen, maar Anchor Brewing Company – de ‘moeder van alle craft brouwerijen’ – heeft besloten al haar activiteiten te staken. Moederbedrijf Sapporo Breweries Ltd. heeft, na uitgebreide verkenningen van de bestaansmogelijkheden van deze iconische brouwerij, de beslissing genomen de brouwerij te liquideren. Dit betekent dat Bier&cO binnenkort geen nieuwe bieren van Anchor Brewing Company meer kan leveren. Hoezeer we het ook betreuren, dit is wat het is.

Anchor Brewing Company en Bier&cO
Voor Bier&cO is Anchor Brewing Company meer dan een brouwerij of een zakenpartner geweest. De samenwerking met de uit San Francisco komende brouwerij is een van de belangrijkste mijlpalen uit ons bestaan gebleken. Door in het jaar 2000 voor het eerst bier van de brouwerij naar Europa te halen, plaveiden wij mede de weg voor wat we nu kennen als ‘de bierrevolutie’ in Europa. De brouwerij – en met name het Anchor Steam Beer en Anchor Liberty Ale – vormde voor hedendaagse biergrootheden als Steve Grossman (Sierra Nevada) en Greg Koch (Stone Brewing) de inspiratie zelf een brouwerij te starten. Al die bieren samen inspireerden weer talloze liefhebbers in Europa: de consument herontdekte smaakrijk bier, en duizenden kleine brouwerijen werden hier opgestart. Het bierlandschap werd er onherkenbaar door veranderd.

De geschiedenis van Anchor
De geschiedenis van Anchor Brewing Company gaat terug tot de tijden van de Gold Rush, toen avonturiers vanuit alle hoeken van de wereld naar Californië trokken om goud te zoeken. Het is in die tijd dat de energieke Duitse brouwer Gottlieb Brekle in San Francisco aankomt. Nadat hij het Amerikaans staatsburgerschap in 1854 heeft verkregen, gaat hij aan de slag. Voor 3500 dollar koopt hij een oude bier- en biljartsaloon die hij tot brouwerij verbouwt. Hij noemt de brouwerij American Brewery. 25 Jaar later wordt de naam veranderd in Anchor Brewing, waarschijnlijk vanwege de enorme groei die de haven van San Francisco in die tijd doormaakte.

Het zijn roerige tijden: in de loop der jaren overleeft de brouwerij aardbevingen, uitslaande branden, de drooglegging én wisselt het een aantal keer van eigenaar en locatie. Als de brouwerij in 1965 op de rand van het faillissement staat, besluit de jonge, net aan Stanford afgestudeerde, Fritz Maytag de brouwerij te redden om zijn favoriete Anchor Steam bier veilig te stellen. Voor een paar duizend dollar koopt hij de aandelen van de noodlijdende brouwerij. Fritz pakt de zaken voortvarend aan: hij verhuist de brouwerij naar de huidige locatie, een omgebouwde voormalige koffiebranderij. Het beroemde Steam Beer wordt geperfectioneerd en al snel brengt Fritz nieuwe ‘moderne klassiekers’ uit: Anchor Porter, de gerstewijn Old Foghorn en Liberty Ale, dat algemeen wordt gezien als de eerste moderne IPA. Daarmee is Anchor de eerste microbrouwerij of craft beer brouwerij van Amerika – craft voordat het woord überhaupt gebruikt werd.

Fritz Maytag met zijn favoriete Anchor Steam Beer

Bier&cO zonder Anchor Brewing Company
Om een veelheid aan redenen komt er – tenzij zich nog een wonder voltrekt – nu een einde aan de rijke geschiedenis van de ‘moeder aller craft brouwerijen’. Wij hebben er al menig traan om gelaten, maar zullen doorgaan met het zoeken naar, en op de markt brengen van, beeldschone bieren die de consument verrassen en plezieren. De inspiratie die ook wij van Anchor Brewing Company hebben gekregen, en de meer dan twee decennia lange samenwerking, zullen ons altijd tot voorbeeld zijn. Met pijn in het hart, maar uitziend naar een mooie toekomst, zullen wij binnenkort een laatste toast op Fritz Maytag, Anchor Brewing Company, en iedereen die daar met liefde, hart en ziel gewerkt heeft, uitbrengen. “We will raise our Anchor and say: cheers, and thank you!”