BIER&COLUMN Marcel Snater – Brouwerij Maximus

Voor ieder een plek

Op vakantie kan ik zó blij worden als ik op een dorpspleintje Gekke Henkie tegenkom die keihard liedjes staat te zingen – waar niemand zich aan lijkt te storen. Of Malle Pietje, die niets liever doet dan helpen boodschappentassen naar huis dragen, in de hoop dat-ie een appel krijgt! Maar hij krijgt een druif.; want iedereen weet dat-ie anders te dik wordt. Voor iedereen een plekje. Bovenstaande Piet en Henk hadden in Amsterdam misschien wel bij brouwerij de Prael gewerkt, waar ik jarenlang kind aan huis was als zigeunerbrouwer.

Toen ik brouwerij Maximus met mijn twee partners aan het opzetten was, stond vast door een clausule in het huurcontract dat Maximus een sociale firma zou worden. Ik was daar nooit naar op zoek geweest, maar het voelde alsof het klopte. Voor mij is het logisch: een bedrijf dat zijn eigen ding doet (en daarmee zijn geld verdiend) en waar ook plek is voor mensen die met wat extra aandacht uit kunnen vinden waar ze goed in zijn.

Ik heb er geen dag spijt van gehad. Niks is mooier dan iemand te zien opbloeien doordat hij of zij zijn/haar trots terugvindt. Maximus is ook een mooi bedrijf om te werken (al zeg ik het zelf). Een proeflokaal gevuld met genietende mensen die een leuke tijd hebben. Mooie bieren die door heel Nederland, en zelfs daarbuiten, verkocht worden. Dan mag je toch trots zijn als je daaraan hebt meegewerkt? Ieder radertje in de machine is immers even essentieel om die machine goed te laten draaien.

Als je een dergelijk avontuur aangaat, merk je als ondernemer wel dat de bv Nederland nog niet is ingesteld om leer-werktrajecten eenvoudig in je bedrijf op te laten nemen. In de bureaucratie ligt het ware avontuur besloten! Niet bij de mensen in het traject zelf. Dat zijn allemaal harde werkers en maken het leven alleen maar kleurrijker.

Marcel Snater is mede eigenaar en brouwer bij Brouwerij Maximus te Utrecht