Brouwerij van de maand: Cinema Brewers

CB_bier_en_co_header_image_1500x430

Zijn het nou twee bierbrouwers met een passie voor film, of twee filmmakers met veel dorst? Eén ding is zeker: bij het brouwen laten de mede-oprichters van Cinema Brewers – Finbarr Wilbrink en Martijn Blekendaal -zich inspireren door films die iedereen gezien zou moeten hebben. We gingen op bezoek bij de heren en spraken over het ontstaan van Cinema Brewers, de samenwerking met Brouwerij De Molen en hun nieuwste bier Lebowski.

In 2011 reisde Finbarr af naar Amerika voor de opnames van zijn documentaire  ‘New York Pizza Confessions’ waar hij heugelijk zijn eerste IPA dronk. Finbar: “De intense aroma’s gevolgd door een ongekende bitterheid was voor mij een echte eyeopener. Bij terugkomst konden die waterige pilsjes mij toch niet helemaal smaken. Toentertijd waren IPA’s in Nederland nog vrij onbekend en degene die wel verkrijgbaar waren, waren onbetaalbaar. Daardoor besloot ik samen met goede vriend en mede-filmmaker Martijn onze eigen bieren te gaan brouwen. De eerste batches, allen met veel hop, werden vernoemd naar de films van de bekende regisseur Dennis Hopper – zo brouwden we de Hoppolyse now en Easy Hopper.”
Dit zette de toon voor het brouwen van film geïnspireerde bieren. Martijn vertelt: “De ingrediënten in het bier komenvoort uit scènes in de film. De $5 Shake – een American Wheat Ale met rode appels, bosbessen en vanille – is de samenkomst van Pulp Fiction scènes waar een vanille milkshake van $5 wordt gedronken, Bruce Willes Red Apple sigaretten rookt en het vriendinnetje van Bruce gek is van Blueberry pie. Zo kom je bij ingrediënten uit die je normaal niet in het bier zou verwachten. Dat hebben we dit keer ook toegepast bij de Lebowski Als ode aan de cultfilm en all time classic The Big Lebowski. De dry-hopped American Lager werd gebrouwen met een twist van citroengras.” Citroengras? ‘Cause you know, Vietnam dude, where many of us died face down in the mud’.

Schermafbeelding 2017-04-12 om 10.38.23

Om de grootse en wildste ideeën te stroomlijnen krijgen de heren de hulp van de brouwmeester van Brouwerij de Molen; Menno Olivier. Menno tempert of juigt hun ideeën toe en zorgt dat het werkt. “Tijdens het brouwen van het vorige bier dachten we dat het een goed idee zou zijn om zwavelwater in de ketel te gooien als ode aan het Tsjechische dorpje waar de hoofdrol speler vandaan komt. Menno dacht daar anders over en vond het een bijzonder slecht idee. Dus lieten ze het zwavelwater maar achterwegen.” Grappen Martijn en Finbarr. “Maar om echt de film in het bier te krijgen vonden we een unieke manier om het bier te vergissen. Uit onderzoek blijkt dat gist reageert op geluid en daarom hebben we continue de soundtrack van The Big Lebowski gedraaid. Op deze manier hebben we echt de film in het bier gekregen! En dat proef je!“

Schermafbeelding 2017-04-12 om 10.46.21

Van elk verkocht bier wordt een donatie gemaakt aan het Cinema Brewers Film Fund. Filmmakers van over de hele wereld sturen hun shorts in en maken kans om hun volgende productie gefinancierd te zien worden vanuit het fonds. Zo bieden zij jonge filmmakers de kans om zich verder te ontplooien. Overigens is Jeff Bridges – beter bekend als The Dude – groot fan van het bier en Cinema Brewers. Zijn koelkast staat vol en hij heeft zijn bekende White Russian ingewisseld voor het Lebowski bier.

Vanaf deze week is de Lebowski exclusief te verkrijgen en krijg je naast het heerlijke bier ook Lebowksi POS. Vraag je bierspecialist voor de voorwaardes.