Tien brouwers in 50 minuten: speeddate op EBBC16

Op 19 en 20 augustus presenteerden wij op het European Beer Blogging and Writing Conference, in het Mercure hotel in Amsterdam, het nu al befaamde Live Beer Blogging. 50 minuten lang tien rondes van vijf minuten speeddate met tien van Nederlands beste brouwers. De brouwers vertelden allen over hun pareltjes en lieten, natuurlijk, iedereen ook proeven. Dit bleek dan ook één van de hoogtepunten van de conferentie te zijn. Aan mijn tafel werd ik vergezeld door zowel Nederlandse als Amerikaanse bloggers: een aangenaam gezelschap mag ik wel zeggen.

Bax bier

We begonnen met Bax Bier uit Groningen. Twee jongens met een goed verhaal. Jeroen Bax vertelde dat zijn brouwerij vooral de aandacht wil vestigen op kwaliteit en niet iedere week een nieuw bier wil uitbrengen. Zij schonken Koud Vuur, dat op de World Beer Awards 2016 goed in de prijzen is gevallen en zelfs met goud werd bekroond. Een mooie porter met een subtiele rooksmaak die niet te overheersend was
Screen Shot 2016-08-23 at 08.58.23

 

Duits & Lauret

Het volgende duo dat hun bieren kwam presenteren was het brouwerskoppel Danielle Duits en Marco Lauret. Een gerookte dubbelbock die deels is gebrouwen met rookmouten en op hout is gelagerd. Een mooi uitgesproken bockbier met een niet te heftige rooksmaak.

Screen Shot 2016-08-23 at 09.02.46

 

Kompaan

Na twee gerookte zware bieren kwamen de stoere jongens van Kompaan met een welkome aflossing. Een makkelijk te drinken 8,2%  sterke en fruitige double IPA. Drie verschillende hopsoorten zorgden voor fruitige en koppige aroma’s. Al met al een lekker bier. In november openen ze de nieuwe brouwerij. Wij zijn benieuwd!

Screen Shot 2016-08-23 at 09.09.11

Oersoep

Als vierde kwam de Nijmeegse dame van Oersoep met een fantastische Saison: Brettalicious. Een complex bier gebrouwen met wilde gist. Dit was een bier dat hoge ogen gooide. Die vijf minuten bleken nu toch wel net iets te snel te gaan.

Screen Shot 2016-08-23 at 09.14.12

Maximus

Next up was Brouwerij Maximus. Ook zij kwamen met een saison, de Saison 5 wel te verstaan. Een lekker frisse saison. Leuk weetje is dat Maximus het met dit bier tot de bierkaart van de Librije heeft geschopt waar het wordt geserveerd bij langoustine met komkommers.

Screen Shot 2016-08-23 at 09.21.35

Emelisse

Dit was toch wel één van mijn persoonlijke favorieten. Een Imperial Russsian Stout gelagerd op whiskey vaten van Bruichladdich. Een licht zoete stout met subtiele smaken van caramel en chocolade.

Screen Shot 2016-08-23 at 09.24.32

Kees!

Het volgende bier dat werd gepresenteerd was Kees, hij schonk zijn Oatmeal Stout, onderdeel van het Barrel Project. Een prachtig gebalanceerd bier met veel chocolade. Misschien voor sommigen wat aan de heftige kant.

Screen Shot 2016-08-23 at 09.27.55

De Prael

De Prael kwam met een mooie IPA die bij iedereen goed in de smaak viel. Wat gelijk opviel is dat het bier op de tweede plaats kwam en er meer werd gesproken over de brouwerij, als plek voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Een fantastische filosofie waaruit ook nog eens prachtig bier is voortgekomen. Ook kondigde ze een tweede brouwerij aan in de Houthavens waar ze uitsluitend met regenwater zullen gaan brouwen.

Screen Shot 2016-08-23 at 09.32.45

Oedipus

Twee flamboyante jongens presenteerden een nog kleurrijker flesje: Swingers. Een heuse Gose met een licht ziltige en friszure smaak. Een fantastisch bier dat je niet vaak tegenkomt. Iedereen aan tafel was erg te spreken over de mooie Gose.

Screen Shot 2016-08-23 at 09.37.16

Brouwerij t’IJ

Brouwerij t’IJ kwam met hun (voor Nederlandse bloggers) welbekende IPA. Wat in de smaak viel, behalve het fruitige troebele bier, was het design van het flesje. Voor de buitenlandse bloggers sluit dit perfect aan bij wat Amsterdam is. De IPA zelf is lekker koppig en bloemig, een fantastisch bier. De brouwerij is bezig met een nieuwe brouwerij die nog groter zal worden om te kunnen voldoen aan de continue aantrekkende vraag maar IJ-bieren.

Screen Shot 2016-08-23 at 09.41.50

Wat een leuke sessie was dit. En hoe fijn was het om de brouwers met zo veel passie over hun eigen bieren en brouwerijen te horen. Het Nederlandse bierland mag zich in zijn handjes knijpen met zulke fijne brouwers. Wij kunnen niet wachten wat de toekomst in petto heeft.