WELK BIER SCHENK JE IN WELK GLAS?

Echte bierliefhebbers staan erop: bij bier hoort een glas. Gewoon doen. Want ja: een lekker glas wordt nog meer een lekker glas met het juiste bierglas. We lichten er hier een aantal uit.

Pilsglas
Hét ideale bierglas, voor optimaal drinken én proeven, bestaat niet. Wie professioneel wil proeven neemt het AnDer glas: beter is er niet. Maar drinken doet het niet fijn. Zeker niet voor pils, het meest gedronken biertype ter wereld. Bij pilsener wil je de hoparoma’s en moutgeuren gecentreerd in de neus gelanceerd krijgen, met weinig glasruimte voorbij neus of mond. Geen glas doet dit beter dan het pilsglas. En zo heeft iedere stijl – soms ieder bier – een eigen ‘ideaal’ glas.

Weizenglas
Het oermodel van dit klassieke bierglas is de ‘Stephani’, ooit ontworpen voor Weihenstephan. Weizen bevat opvallend veel koolzuur, en dat krijgt de ruimte in de ovale topruimte. Het lange, slanke glas geeft de gistdraden de gelegenheid een uitbundige dans op te voeren, terwijl de rijke schuimkraag in de top het bier beschermt en bekroont. Alleen al het inschenken is een feest: fles en glas horizontaal, langzaam schenkend, terwijl het glas iets zakt. De laatste 10% wals je eerst in de fles en schenk je dan. Of het nu Weihenstephaner Hefeweissbier is of lokale brouwsels als De Prael Weizen en Budels Weizen – in dit glas worden deze toppers ware kampioenen.

IPA-glas
De tapse voet minimaliseert warmteoverdracht, het ruime middenschip geeft het bier en haar aroma’s alle ruimte zich verder te ontwikkelen. De scherp toelopende bovenzijde houdt op haar beurt die aroma’s zolang mogelijk in het glas. Pas als je drinkt, dwingt de nauwe opening deze geuren naar je neus. Terwijl je tong de ‘basissmaken’ registreert, viert je neus het feest van de aroma’s: samen maken ze een onvergetelijke smaakervaring. De ‘hopbom’ kan zich volledig ontplooien! Bieren als BrewDog Punk IPA en Anchor Go West IPA komen hiermee het best uit de verf.

Kelk – Trappist-glas
Je kunt zeggen dat Leffe het voor haar gist optimaliseerde, maar de basis van het Leffe glas is de klassieke ‘kelk der trappisten’. Blond, dubbel, tripel en gerstewijn: allen bulken ze van de rijke, uitbundige aroma’s die kunnen variëren van een subtiel banaantje tot overdonderend rood fruit. De riante open ruimte van de kelk biedt ruimte aan een fabelachtige rijke, romige schuimkraag die als een kroon rust op het geurig gerstenat. En daar vechten aroma’s van dadel, vijg of rozijn (gerstewijn) of kruidnagel, honing en wit fruit (tripel) om wie het eerst je neus haalt.

Tulp pint
Sommige bieren voelen zich het lekkerst als ze de ruimte hebben. Denk aan Engelse pale ales, maar ook Duitse doordrinkers als Keller, Helles of Zwickl – nog niet echt in zwang in Nederland, maar dat is een kwestie van geduld. Ook klassiekers als stout en porter gedijen bij volume – in tegenstelling tot hun zwaardere ‘Russian Imperial’ neefjes. Ook Belgisch Spéciale Amber (afgeleid van pale ale) voelt zich goed in dit ruime glas. De subtiele smaken en aroma’s hebben geen haast, ze komen vanzelf. Bieren als Maximus Brutus en Kompaan Vrijbuiter – maar ook Radler – worden vrolijk van de geboden ruimte.

Wijnglas
Zelfs als je geen ‘speciaal’ bierglas hebt, kun je nog steeds ideaal van de rijke geuren, smaken en kleuren van alle denkbare bieren genieten. Uiteindelijk ‘proeven en drinken’ we wijn op dezelfde manier als bier – een wijnglas (liever een bedoeld voor witte wijn dan voor rood – die zijn vaak te breed) voldoet dus ruimschoots. Deze glazen geleiden geuren precies als bepaalde bierglazen, en geven ruimte aan nieuwe smaken en geuren om zich te ontwikkelen. Ook zorgen ze ervoor dat elke slok op de juiste plek op je tong landt: op het kruispunt van je smaakreceptoren.