In de Schijnwerpers: Inspirerende verhalen van brouwerijen.
Het portfolio van Bier&cO bestaat uit enkele tientallen merken, variërend van stokoude brouwerijen, via traditionele cidermakerijen, tot hypermoderne craft soda-makers. Een van de zaken die al deze merken gemeen hebben, naast dat ze natuurlijk uitzonderlijke kwaliteit leveren, is een mooi en inspirerend verhaal. Alle merken zijn ons even lief, en zijn daarmee allemaal even belangrijk. Tijd om eens drie van deze verhalen te vertellen!
Het verhaal begint in 1892, als vader Remi voor zijn zoon Omer Vander Ghinste een woonhuis en brouwerij koopt in Bellegem voor zijn 23-jarige zoon Omer Vander Ghinste. Aangezien merknamen toen nog niet bestonden gaf Omer zijn eigen naam aan de brouwerij: “Bieren Omer Vander Ghinste”. Hij laat daar prachtige glas-in-lood ramen voor maken die de cafés sieren. Die ramen gaan langer mee dan Omer, zodat de traditie ontstaat dat elke zoon ook Omer genoemd zal worden. Zo hebben we nu Omer-Jean en zijn zoon Omer-Géry aan het roer staan.
Hier brouwt men bier van alle gistingstypes: ondergistend pils, bovengistende specialiteiten zoals het prijswinnende blonde degustatiebier OMER, het spontaangistende Jacobin en Vander Ghinste Roodbruin, dat van gemengde gisting is.
Al meer dan 125 jaar brouwt men bij Omer Vander Ghinste bier volgens traditioneel recept, maar met de meest moderne technieken. Hierdoor werd de brouwerij een van de meest kwalitatieve en toonaangevende brouwerijen van Vlaanderen.
Brouwerij Rodenbach staat bekend om haar eigenzinnige Vlaamse roodbruine bier van gemengde gisting. Een erkend streekproduct, waarvan de oorsprong dateert uit de middeleeuwen. Het sleepte al vele awards in de wacht. Rodenbach bier wordt nog steeds op ambachtelijke wijze bereid. Na het brouwen en een eerste rijpingsperiode van een paar weken wordt het bier overgepompt naar eiken vaten, waarin het vervolgens nog minstens achttien maanden rijpt. Het gerijpte bier wordt dan, in wisselende samenstelling, gemengd met jong bier om het gewenste wijnachtige resultaat te krijgen.
De familie Rodenbach vestigde zich vanuit Andernach am Rhein in het West-Vlaamse Roeselare. Het werden militairen, dichters, schrijvers, brouwers, ondernemers en revolutionaire politici. Zo neemt Pedro Rodenbach deel aan de veldtocht van Napoleon in Rusland en voert hij in 1830 de Belgische omwenteling aan die leidt tot de onafhankelijkheid van België. Twee Rodenbachs waren lid van de grondwetgevende vergadering bij de stichting van België. Constantijn Rodenbach is de auteur van de Brabançonne, het Belgische volkslied.
In 1821 stichten Alexander, Gregoor, Pedro en Amalia de brouwerij. Het is echter aan Eugène Rodenbach dat Rodenbach zijn unieke kwaliteit en meesterlijke karakter te danken heeft. Hij bestudeert niet alleen de vinificatie van het bier, maar optimaliseert ook het rijpingsproces op eikenhouten foeders (rijpingsvaten). De wereldvermaarde foederzalen met hun 294 eikenhouten foeders, waarvan sommigen 150 jaar oud zijn, zijn beschermd als industrieel erfgoed van de Vlaamse Gemeenschap.
Nee, het is geen bier – cider wordt gemaakt van appelsap, en niet van mout. Toch is het merk al meer dan twintig jaar een vast onderdeel van ons portfolio: cider wordt, zeker in het Verenigd Koninkrijk, rijkelijk genoten en beleefd in de pub. Daar ziet men het ook niet als bier, maar wel als een volwaardige drank. En dus heeft Bier&cO het!
Al sinds 1935 bestaat de Magners cidermakerij in het Ierse plaatsje Clonmel. Het wordt geopend door de Engelse cidermakerij Bulmers, ook onder die naam, maar maakt er een eigen, typisch Ierse cider: minder droog en minder alcoholisch dan de Engelse versie. Pas als de Ierse tak ook wereldwijd gaat exporteren, begin jaren negentig, ontstaat er een merkprobleem dat wordt opgelost door de Ierse cider te vernoemen naar de eerste meester-cidermaker, William Magner.
Traditioneel gebruikt men voor Magners Original Irish cider maar liefst 17 verschillende appelrassen. Het sap rijpt twee jaar lang in eiken vaten, die veel lijken op de enorme foeders van de Belgische brouwerij Rodenbach. Dat kan natuurlijk sneller, maar dan zou het geen echte Magners zijn!
Waarom zou je geen cider kunnen maken van peren en bessen? Goeie vraag! Daarom brouwen ze bij Magners nu ook Magners Pear en Magners Dark Fruit voor de smakelijke variatie. Natuurlijk geproduceerd volgens dezelfde kwaliteitsnormen als de appelcider: 100% glutenvrij en 100% natuurlijk.
