Bier: dikmaker of niet?

Een belangrijke reden voor veel mensen om geen bier te drinken is hun angst dat ze er dik van worden. Maar niets is minder waar: al lopen er legioenen mannen met een T-shirt waarop geschreven staat dat hun goddelijke lichaam vooral aan bier te danken is, of iets van gelijke strekking, ze konden er niet meer naast zitten. Ondanks dat het T-shirt vaak net niet tot de navel reikt is bier, op zich, helemaal geen dikmaker – de oorzaak van de ‘bierbuik’ moeten we elders zoeken.

Calorieën
Vergelijken we de calorieën in een glas pils met die in een glas melk, een glas cola en een glas wijn, dan blijkt dat bier ongeveer evenveel calorieën bevat als cola maar veel minder dan melk of wijn. Een standaard kwartliterglas pils doet 100 kcal, terwijl een standaard glas van 15 cl bij rosé of droge witte wijn 150 kcal geeft; rode wijn komt op 120 kcal. Bedenk echter wel dat wijnglazen bijna half zo groot zijn, en dat een glas zoete witte wijn zelfs meer dan 250 kcal bevat.

Koolhydraten
Bier en cola leveren dus de minste calorieën, maar cola doet daar nog wel een aantal schepjes suiker bovenop: 10,6 gram koolhydraten per 100 ml, waarvan 10,6 gram suiker. Bier bevat 3 gram koolhydraten, waarvan 0 gram suiker. Want die suiker, die is door de gist omgezet in alcohol en koolzuur. Veel bier bevat nog wel restsuiker – niet alle suiker wordt omgezet, behalve in enkele saison bieren en alle brut IPA’s – maar de naam zegt het al: dat is restsuiker, en geen toegevoegde suiker zoals bij frisdrank.

Speciaalbieren
Andere bierstijlen, zoals een bokaal dubbel, tripel of quadrupel abdijbier van 33 cl, geeft 180 kcal. Die hoeveelheid bier is te vergelijken met ruim twee glazen wijn: 260 kcal als je rood drinkt en 330 kcal voor rosé en wit. Een caloriebewuste drinker, voor wie beheerst en smaakvol genieten boven gedachteloos slobberen gaat, kan dus met een gerust hart een bier genieten en de wijn laten staan. Dames, lezen jullie dit nog even terug?

Oorzaak
Waar komt dan die bierbuik vandaan, als het bier zelf niet de oorzaak is? Het antwoord laat zich raden: de meeste bierdrinkers houden te weinig maat. Daar komt nog bij dat we al snel geneigd zijn iets te knabbelen bij een glas bier: een nootje, een kaasje, een plakje worst. En ook daarmee weten maar weinigen maat te houden, zodat vele nootjes, kaasjes en plakjes worst zich uiteindelijk rond de lendenen nestelen en er voor zorgen dat het T-shirt niet meer past.

NoLow
Bier is dus op zich geen dikmaker en bevat, in verhouding met andere dranken, zeer weinig calorieën. Maar het kan nog beter! Want wie op zoek is naar een smakelijke dorstlesser met, na water, de minste calorieën komt met alcoholvrij en alcoholarm bier prachtig uit. Minder dan 65 kcal en 0,1% alcohol per glas: veel beter wordt het niet. Bovendien kennen we pils, witbier, amber, IPA, stout en hefeweizen in alcoholvrije/arme variant: de smaak lijdt er niet onder. De moderne hang naar laagalcoholische bieren, mede ingegeven door verstandig willen genieten, past hier ook prima bij. Voor bier gold altijd al: met mate genoten word je er niet dik maar zeer gelukkig van.