Budweiser Budvar en Bud: de feiten

De Telegraaf kopte “Nederland wordt slagveld in bieroorlog”, NRC schreef “Biergigant VS waagt stap naar Nederland”. Op zich niets om opgewonden van te raken: een van ‘s werelds grootste biermerken wil zich op de Nederlandse markt invechten. Met ongetwijfeld gigantische marketinguitgaven zal het bier, door NRC omschreven als “lichter en zachter van smaak dan de Nederlandse drinker gewend is”, in Nederland worden geïntroduceerd. Blijft een aardige opgave, want Bud is dusdanig karakterloos dat het wel vergeleken is met ‘having sex in a canoe: fucking close to water’. Vervelend is soms wel dat bij berichten over het Amerikaanse Bud steevast beeldmateriaal wordt gebruikt van het Tsjechische origineel: Budweiser Budvar. 

Feiten
Nog even de feiten op een rij: Budweiser Budvar is een Tsjechisch lagerbier, afkomstig uit de stad České Budějovice. In het Duits heet de stad Budweis, en Budweiser wil zoveel zeggen als ‘afkomstig uit Budweis’, net zoals pilsener betekent ‘afkomstig uit Pilsen’ (ook een stad in Tsjechië). De historie van het bier en de Tsjechische brouwerij gaat terug tot 1265. De brouwerij is nog immer eigendom van de Tsjechische Staat en is daarmee deel van het rijke Tsjechische cultureel erfgoed. Nee, de brouwerij is niet te koop, zeker niet voor Anheuser-Busch InBev – tegenwoordig ‘s werelds grootste bierfabriek, geleid door accountants en financiële whizzkids met een ideologie van ‘met geld maak je geld’, waarbij passie voor bier even onbekend is als pinguïns voor ijsberen. In České Budějovice brouwt men bier met passie waar elke Tsjech trots op is. Het bier heeft als bijnaam ‘The beer of Kings’ omdat Ottokar II, Koning van Bohemen, de brouwrechten in 1265 verleende. Daarnaast brouwde men het bier voor het Heilig Roomse Rijk.

Anheuser-Busch is in 1852 gesticht in het Amerikaanse Saint Louis door de Duitse emigranten Adolphus Busch en Eberhard Anheuser. Het verhaal wil dat men als merknaam uiteindelijk koos voor Budweiser, als eerbetoon aan de beste Tsjechische bieren. De bijnaam van Budweiser Budvar (the beer of kings) werd door de Amerikanen – listig – verhaspeld tot ‘the king of beers’. Feitelijk hadden Anheuser en Busch het bier dus ‘St. Louiser’ moeten noemen – dat ze dat niet gedaan hebben snappen we dan ook wel weer. 

Correcties
In de afgelopen weken schreven veel Nederlandse media over de bokkensprongen van Budweiser (mislukte beursgang in Azië, stelselmatig dalende verkoop, invechten op de Nederlandse markt) waarbij helaas vaak beeldmateriaal werd gebruikt waarop het Tsjechische karakterbier wordt afgebeeld, en niet het gearomatiseerde Amerikaanse kraanwater. Op ons verzoek corrigeerden zowel Financieel Dagblad als NRC deze omissies en beloofden beterschap. Wij waarderen dit, mede namens de Tsjechische brouwerij en de Tsjechische burgers.

Onthoud: bier waarop staat ‘Budweiser Budvar’ is het Tsjechische originele karakterbier; Bud is dat niet.