Dutch Beer Challenge – de waarde van bierwedstrijden
Op 21 maart 2018 is Rotterdam even de bierhoofdstad van Nederland – de vierde editie van de Dutch Beer Challenge vindt dan plaats. Welk bier volgt Bloedbroeder van Kompaan op als ‘beste bier van Nederland’ en schaart zich in de rij met Jopen Mooie Nel en Gajes van Bruut – eerdere winnaars van deze begeerde titel? We weten dat pas als het bekend wordt gemaakt tijdens het Openingsfestival van de Week van het Nederlandse Bier in Den Haag. De individuele winnaars worden op 4 april bekend gemaakt.
Verschillende bierwedstrijden
Er zijn veel verschillende soorten bierwedstrijden, en het kan geen kwaad de verschillen nog eens te benoemen. Ten eerste maken we onderscheid tussen een wedstrijd en een verkiezing. De laatste gaat over heel subjectieve zaken zoals ‘leuk’ of ‘lekker’: belangrijke overwegingen, maar strikt genomen zijn de resultaten niet voor iedereen even waardevol. Wat ik namelijk lekker vind hoef jij helemaal niet lekker te vinden – en we hebben beiden gelijk. Verkiezingen zijn eerder publieksprijzen: de meerderheid beslist.
Bij een wedstrijd wordt gekeken naar objectieve zaken zoals het ontbreken van smaakafwijkingen, het passen binnen een bepaalde stijl of de graad van vakmanschap die je aan een bier kunt afproeven. Een West Coast IPA die naar banaan smaakt valt daarmee buiten de prijzen – terwijl het wel een publieksprijs kan krijgen. Datzelfde geldt voor een Russian Imperial Stout die bol staat van de vanille en koffiebonen: waarschijnlijk een zeer smakelijk bier, maar geen ‘klassieke’ RIS – en dus hoort het bier in een andere categorie thuis.
De waarde van bierwedstrijden
De Dutch Beer Challenge heeft in korte tijd naam gemaakt. In 2017 deden bijna 300 bieren mee – dit jaar strijden meer dan 400 bieren om de medailles. Nederlandse brouwerijen hechten dus aan het oordeel van de professionele jury, bestaand uit nationale en internationale bierexperts. Bier&cO is een van de initiatiefnemers van deze wedstrijd: het past in ons streven de waardering voor goed gemaakt bier verder te verhogen. Daarbij geeft het oordeel van de internationale jury een goed beeld van de kwaliteit die Nederlandse brouwerijen tegenwoordig weet te bereiken. We strijden mee op het wereldtoneel. Een medaille bij de Dutch Beer Challenge is iets waar een brouwer trots op mag zijn, en waar een consument iets aan heeft.
Kwaliteitsgarantie
Een medaille is, kortom, een soort van ‘garantiezegel’ dat je met dit bier geen kat in de zak koopt. Het is – tenminste tijdens de wedstrijd – goed bevonden, exemplarisch misschien. Het is een kwaliteitsgarantie, niets meer of minder dan dat – en zeker geen garantie dat je het bier lekker vindt. Of jij je keuze hierdoor moet laten leiden? Natuurlijk niet, laat nooit iemand jou ‘verplichten’ dat je iets lekker moet vinden, of niet – dat bepaal je zelf. Maar een ding weet je zeker: een bier met een medaille, dus elk bier dat bij de Dutch Beer Challenge een medaille pakt, is een bier dat het verdiend eens geprobeerd te worden.