Een bierproeverij organiseren doe je zo

Je vindt tegenwoordig honderden bieren van evenzovele brouwerijen in elke slijterij en supermarkt. Alleen al in Nederland worden nu enkele duizenden bieren gebrouwen; wereldwijd zijn dat er honderdduizenden. Om alle verschillende kleuren, geuren en smaken van bier te ontdekken is leuk, zeker in gezelschap: organiseer zelf eens een bierproeverij! “Maar is dat niet vreselijk ingewikkeld, een bierproeverij thuis of op locatie organiseren?”, horen wij je zeggen. Welnee! Hoe iedereen in een handomdraai een spannende – en leuke! – bierproeverij kan organiseren zetten wij graag voor je op een rij.

De voorbereiding
Van proeven in je eentje tot proeven met je vrienden, alles is mogelijk. Ongeacht de hoeveelheid proefvrienden houd je rekening met de te proeven hoeveelheid – niet te veel. Kijk ook naar een zinnige samenhang – de mogelijkheden zijn eindeloos. Zo kun je verschillende bieren van hetzelfde type (pils, saison, tripel of bijvoorbeeld bockbier) met elkaar vergelijken, maar je kunt ook verschillende bieren van een brouwerij naast elkaar zetten. Een andere factor van belang is tijd: je hebt zeker een kwartier nodig om een bier volledig te doorgronden, notities te maken of met de proefvrienden te bespreken. Daarbij houd je ook nog rekening met het feit dat maximaal acht bieren in een bierproeverij een goed uitgangspunt is; daarna ligt ‘proefmoeheid’ op de loer. Het betekent meteen dat je voor een proeverij toch al gauw twee en een half uur moet rekenen.

Bij een bierproeverij gebruik je proefglazen. Het TeKu glas en het AnDer proefglas zijn speciaal bedoeld voor het optimaal waarnemen van smaak- en geurnuances. Heb je die niet in huis, dan volstaan wijnglazen prima – zolang het glaswerk maar ‘bierschoon’ is. Wat we daarmee bedoelen, en hoe je glaswerk optimaal voor te bereiden, lees je verder bij de tips voor bierglasverzorging.

Vuistregels
Vuistregel een: proef altijd van licht naar zwaar. Je bouwt op in intensiteit: niet alleen qua smaak, maar zeker qua alcoholgehalte. Let op de hopbitterheid want die smaak kan zo overdonderend zijn dat je na een hoprijk bier andere smaaknuances gewoon niet meer proeven kunt. Handig: brouwers zetten steeds vaker informatie op het etiket zoals de EBU of IBU waarde: hoe hoger het getal, hoe bitterder het bier smaakt.

Alcohol heeft zelf geen smaak, maar werkt als versterker van andere smaken. Hoe meer alcohol een bier heeft, hoe ‘intenser’ smaken overkomen. Daarom begin je met het laagst alcoholische bier en bouwt vanaf daar verder op.

Vuistregel twee: let op de kleur van het bier en proef van licht naar donker. Bij bieren met een vergelijkbaar alcoholgehalte neem je het lichtgekleurde bier eerst. Waarom? De kleur komt van de gebruikte mout, en hoe donkerder die mout, hoe meer smaakintensiteit deze heeft verkregen. En we proeven van minst naar meest intens, dus is dit een handige vuistregel. Overigens gaan alcohol en hopbitterheid boven kleur: een blond bier van 7% alcohol drink je altijd na een donker bier van 6%, ongeacht de hopbitterheid.

Vuistregel drie: Voor een proeverij gebruik je kleine hoeveelheden. Uit een standaard fles van 30 of 33 cl kun je prima met drie vrienden proeven. Het hoeft tenslotte niet in een polonaise te eindigen.

Vuistregel vier: let op de temperatuur. Hoe kouder iets is, hoe minder je ervan proeft. Zeker de aromatische smaakcomponenten komen vaak pas los als het bier iets warmer is. Op vrijwel elke fles staat de advies-schenktemperatuur, en als die niet wordt genoemd kijk je naar het alcoholpercentage. Serveer op zoveel graden Celsius als dat percentage, dan zit je altijd goed.

Glasverzorging
Bierschoon wil zeggen dat je glas vet- en stofvrij is. Hoe bereik en behoud je dat?

 • Ziet je glas er vettig uit? Stort de schuimkraag met donderend geraas in? Je glas is niet bierschoon, maar komt weer in topconditie als je deze stappen volgt.
  • maak een sodabadje met lauw-warm water
  • dompel de glazen onder gedurende een kwartier
  • was de glazen kort met je handen
  • was je handen onder koud stromend water sodavrij, en doe dan hetzelfde met de glazen – zet deze ondersteboven te drogen op een theedoek
  • zet de glazen rechtop en vul ze met heet water; het water mag over de rand stromen
  • giet de glazen leeg en wrijf ze met een niet-pluizende doek droog, zonder met de handen het glas te raken: je poleert je glaswerk
  • berg de glazen rechtopstaand op
 • was bierglazen nooit in de vaatwasser of met afwasmiddel. Zeep is funest voor schuim en smaak
 • spoel bierglazen na gebruik met koud water en droog met een niet-pluizende theedoek
 • bewaar bierglazen rechtopstaand en nooit op de kop. Op-de-kop kan de lucht in het glas bederven, en dat proef je

Anders dan bij een wijnproeverij moet je, bij een bierproeverij, een slokje volledig doorslikken. Het voelen van de rol van koolzuur, maar ook het mondgevoel, is dan pas ‘af’. Dus: je slikt. Nu hoef je, bij deze bierproeverij, nog maar een ding te doen: de vraag te beantwoorden of het bier ‘lekker’ of ‘niet lekker’ is.