Hoe de Europese craft beer revolutie begon in Amerika

Sylvia Kopp, biersommelier en Craft Beer Ambassadeur van de American Brewers Association, gaf onlangs een proeverij bij ons op kantoor met Amerikaanse bieren. Een aantal fraaie exemplaren nam ze mee, waarover ze gepassioneerd wist te vertellen. Ook vertelde ze dat de craft beer revolutie, zoals wij die nu beleven in Europa, is begonnen in Amerika. Nieuwsgierig naar Sylvia’s verhaal spraken we haar nog even na afloop van de tasting.

Opkomst thuis brouwen
Het begon allemaal eind jaren 70, vertelt Sylvia. Effectieve marketingcampagnes veranderden de voorkeur van de Amerikaan naar lichte lagers. Dit zorgde er uiteindelijk voor dat alleen dit soort bieren in de schappen en in de horeca verschenen. Het Amerikaanse bierlandschap begon te krimpen in grootte en smaak en dat werd niet door elke Amerikaan geaccepteerd. Bekend met de biertradities, –stijlen en -smaken uit andere (veelal Europese) landen, namen enkele Amerikanen het heft in eigen hand en begonnen thuis bier te brouwen. Dit terwijl thuis brouwen in die tijd illegaal was. Toen president Jimmy Carter in 1978 een wetsvoorstel tekende die homebrewing legaal maakte, volgden vele andere Amerikanen met het brouwen van bier in hun woning. Daarmee wisten zij anderen ook enthousiast te krijgen voor smaakvolle craft beers. Deze ontwikkeling staat aan de wieg van wat wij nu de craft beer industrie noemen.

American Homebrewers Association
In hetzelfde jaar van de legalisering van homebrewing richtte thuisbrouwer Charlie Papazian – die later de eerste voorzitter van de Brewers Association (BA) werd – de American Homebrewers Association (AHA) op, een organisatie die de belangen van thuisbrouwers behartigt. Ter ere van hun vierjarig bestaan werd in 1982 het Great American Beer Festival (GABF) georganiseerd, waar thuisbrouwers hun bieren presenteerden aan het publiek en bijeenkwamen om elkaars bieren te proeven en de beste te onderscheiden met medailles. Dit soort bijeenkomsten en het vele netwerken binnen de brouwersgemeenschap zorgden ervoor dat de kwaliteit van de bieren in de loop der jaren flink verbeterde en de vraag naar Amerikaanse craft beer steeg. Meer en meer thuisbrouwers werden professionals en dit resulteerde in 1983 tot de oprichting van de Association of Brewers, de voorloper van de Brewers Association (BA). De BA promoot en beschermt kleine onafhankelijke Amerikaanse craft beer brouwerijen, hun bieren en de gemeenschap van brouwenthousiastelingen. De AHA valt weer onder de BA en telt vandaag de dag meer dan 43.000 leden.

Explosieve groei
De craft beer industrie groeide en groeide. Zeker vanaf de jaren 90 ging het rap. Steeg het jaarlijkse craft beer volume in 1991 nog met 35%, in 1995 lag dit percentage al rond de 60%. Amerikaanse craft beer brouwerijen schoten als paddenstoelen uit de grond. Inmiddels is het aantal brouwerijen zelfs de magische grens van 5.000 voorbij (!) Deze explosieve groei zie je ook terug op het GABF, waar vorig jaar maar liefst 7.300 Amerikaanse bieren werden ingezonden.

De revolutie verspreidt zich
Met de komst van deze nieuwe smaakvolle bieren werden ook de ogen van Europese bierliefhebbers en brouwers geopend. Veelal waren het bieren, gebaseerd op stokoude Europese stijlen – maar hier werden ze bijna niet meer gebrouwen. De Amerikaanse brouwers zorgden ervoor dat enkele bedreigde biersoorten bleven voortbestaan en zorgden tegelijkertijd voor een heropstanding van Europese brouwinnovatie: de Amerikaanse bierrevolutie zorgde voor een Europese bierrevolutie! Wij zijn er trots op aan deze revolutie(s) te hebben bijgedragen. U plukt er nu de smaakrijke vruchten van!

Meer weten over de Amerikaanse craft beer industrie? Bezoek de website www.craftbeer.com van de Brewers Association.