Lente in je glas: fijne voorjaarsbieren!
Kun jij ook niet wachten op die warmere, zonnige dagen die de lente kenmerken? Krokussen in bloei, vogeltjes die driftig nestjes bouwen – zelfs bij de oude bierliefhebber begint het te kriebelen, want de lente is aantocht! Toch reden voor een klein feestje, want de frisse en fruitige bieren smaken op hun best als de r uit de maand gaat. Ook roept het een interessante vraag op: hoe zit dat nu precies, lentebier?
Biergeschiedenis en Einbecker bier
Besef jij je wel hoe gelukkig wij nu zijn – het hele jaar door wordt er vers bier gebrouwen! Nog niet zo lang geleden was dit niet mogelijk, wilde je enigszins drinkbaar bier hebben. Bier, gebrouwen in de warmere maanden, leidde vrijwel altijd tot grote teleurstelling. Het bedierf snel, en smaakte zuur en ondrinkbaar. Daarom was het (in Duitsland) lang bij wet verboden om bier te brouwen tussen 23 april en 29 september. In die tijd hing er geen kalender aan je wc-muur, maar werd de tijdrekening bijgehouden aan de hand van kerkelijke feestdagen: de dagen waren naar heiligen of kerkelijke feesten vernoemd. Op 29 september, de naamdag van de aartsengel Michaël, mocht er weer gebrouwen worden: niet alleen waren de temperaturen dan overwegend weer laag genoeg om de nare gisten in toom te houden, ook was dan de zomergerst van het veld gehaald waarmee het prima brouwen was. 23 April, de dag van Sint Joris (de drakendoder en patroonheilige van Engeland), was de dag om weer een brouwpauze in te lassen. Deze datum is overigens nog steeds een belangrijke bierdag: onze Oosterburen vieren dan de ‘Dag van het bier’ omdat op 23 april 1516 hertog Willem IV van Beieren het “Beierse Reinheitsgebot” uitvaardigde.
Wat Einbeck met dit verhaal te maken heeft? Wel: juist in de zomer heb je wel eens trek in een goed glas bier, en uitgerekend in seizoen werd er niet gebrouwen. Het verhaal wil dat Einbecker brouwers als eerste op het idee kwamen om aan het eind van het brouwseizoen, in de maanden maart en april, bier te brouwen dat extra sterk was. Door die extra dosis alcohol (een natuurlijk conserveringsmiddel) bleef het bier langer houdbaar en overleefde het de zomer. Het bier was doorgaans ‘klaar’ in mei: daar ontleent het de naam Meibock aan. De Einbecker Brauerei maakt nog altijd het ‘Einbecker Mai Urbock’.
Meibock/ Lentebok
Meibock is door Nederlandse brouwers uiteindelijk omgetoverd in Lentebock – als lichtgekleurde en frisse tegenhanger van dat andere typisch Nederlandse seizoensbier, het herfstbockbier, dat juist donkergekleurd en overwegend bitterzoet is. Zo’n vijftien geleden was het zelfs heel populair, en kon je meerdere bierfestivals bezoeken die in het teken van het meibier stonden. De laatste jaren is daar weer de klad in gekomen – net als bij het herfstbockbier overigens – onder invloed van de opkomst van ‘nieuwe’ biersoorten die de bierliefhebber meer kunnen bekoren.
Fris en fruitig
De lente kenmerkt zich door levenslust en frisse fruitigheid. Daar passen dus ook bieren bij die dit ‘ademen’. FruitAge by Rodenbach is er zo een: op basis van het originele Rodenbach Classic,en met gebruik van puur natuurlijk vruchtensap, is het – bij wijze van spreken – het frisse voorjaarsjurkje, waarnaar je zo hebt verlangd om het weer aan te kunnen trekken. Of wat dacht je van Vicaris Red Punch? Ook dit is een verfrissend fruitbiermaar dan op basis van zure kers en honingbes. Het is een bier met een lichtzoete aanzet, friszure afdronk en krachtige aroma’s van rood fruit.Liever een frisse, fruitige India Pale Ale die bol lijkt te staan van fris voorjaarsfruit? Dan is Thornbridge Green Mountain iets voor jou! Wil je helemaal avontuurlijk genieten en ontdekken, denk dan eens aan Berliner Weisse, ‘het champagne van het noorden’ volgens Napoleon! Wat we maar zeggen willen: probeer eens iets anders, ook in de lente – Dare to Drink Different en geniet!