Dortmunder Actien Brauerei (DAB)

In 1868 openden zakenmannen Laurenz Fischer en Friedrich Mauritz samen met meesterbrouwer Heinrich Herberz de deuren van Dortmunder Actien Brauerei (DAB) in – je raadt het al – Dortmund. DAB is de ambassadeur van de wereldberoemde Dortmunder bierstijl, gebrouwen volgens het Reinheitsgebot. DAB wordt nog steeds gemaakt volgens origineel recept met behulp van pure en natuurlijke ingrediënten. In de afgelopen 150 jaar is DAB uitgegroeid tot een internationaal merk en een typisch symbool van de Duitse biercultuur.

Dortmund
Dortmund groeide aan het einde van de negentiende eeuw uit tot een van de grootste brouwsteden van Duitsland, en daarmee Europa. Zowel de Dortmunder Actien-Brauerei als het zusterbedrijf Dortmunder Union-Brauerei stammen uit die tijd. Het was de tijd van de opbouw van het Roergebied, het enorm uitgestrekte industriegebied waar veel van de steenkolenmijnen, staalfabrieken en andere grote industrieën werden gevestigd. Veel fabrieken betekent veel arbeiders, en die dorstige kelen moesten worden gesmeerd. De groei van de industrie was het resultaat van de industriële revolutie, en veel deels samen met de eerste bierrevolutie: de uitvinding van het pilsener en het vervolmaken van het ondergistend brouwen.

Stevig en volmondig
Bieren van de Dortmunder stijl zijn, net als pils, gebrouwen met lage gisting. Goudgeel van kleur en met een duidelijke moutsmaak zijn ze niet zo sterk gehopt als pils. Het is juist dat duidelijke moutkarakter dat de volmondige smaak maakt, terwijl de doordrinkbaarheid behouden blijft. De basis voor het bier werd in 1843 in de Krone am Markt in Dortmund. Tot die tijd werd in Dortmund een bovengistend bier gebrouwen dat veel op altbier leek, het bier uit Düsseldorf. Het nieuwe bier stond plaatselijk bekend als Export, omdat het bier sterker werd gebrouwen om het over een langere afstand te kunnen vervoeren.

Moderne klassieker
Ook Nederlandse brouwerijen hebben zich aan het bier gewaagd, maar net zoals champagne niet uit Finland komt, is het originele Dortmunder bier toch echt gebrouwen in Duitsland. Dortmunder Actien Brauerei geldt daarbij dan echt als de meest klassieke en traditionele brouwerij en is er met recht trots op deze ‘moderne klassieker’, tot in de puntjes verzorgd, op de markt te kunnen blijven brengen.

phone BEL ONS: 020 480... meer
Wij zijn bereikbaar van 08.00 tot 17.00
email MAIL ONS
Wij reageren binnen 24 uur
> stuur een mail

Particulier?

Bestel direct DAB bier bij Dare to Drink Different