Einbecker

Al in de 14e eeuw werd er aardig wat bier gebrouwen in de Duitse stad Einbeck. Niet alleen had elke burger het recht om bier te brouwen, de stad telde meer dan 700 meester-brouwers en de gemeenteraad kocht het bier dat men niet zelf opdronk en verkocht dat binnen en buiten Duitsland – van Tallinn tot aan Amsterdam.

Stadsbrouwerij
In 1794 voegen alle huisbrouwerijen zich samen tot de Stadsbrouwerij Einbeck, de voorloper van de huidige Einbecker brouwerij. Al in 1851 vult men er bier fles af: de huidige fles is daar een regelrechte kopie van! In 1967 wordt de naam ‘Einbecker Brauhaus’ dan aangenomen.

Oorsprong van ‘bockbier’
De faam van het bier reikte zover dat zelfs in Beieren een variant ervan gebrouwen werd – men noemde het Einbecker bier ‘Ainpökisches Bier’ in het lokale dialect. Dat werd later ‘bockbier’: zonder Einbeck zouden we geen bokbier kennen!

Wat wij in Nederland kennen als herfstbockbier, is de afstammeling van de Beierse variant: uiteindelijk ondergistend, en oorspronkelijk met de eerste zomergerst gebrouwen als stevig winterbier. Maar in Einbeck begon het met Mai Bock – wat wij nu kennen als lentebock. In die tijd, zonder mechanische koeling, kon – en mocht! – je niet brouwen in de zomer. Er lagen dan teveel infecties op de loer. Wel wilde je dan een glas bier drinken: dat brouwde men in Einbeck dan als een sterkere variant van het gewone bier, zodat het tot ver in de zomer drinkbaar bleef.

Vandaag maakt de brouwerij enkele seizoenspecialiteiten en bockbieren die het hele jaar door te proeven zijn. Klik op de bieren hiernaast voor meer informatie!

phone BEL ONS: 020 480... meer
Wij zijn bereikbaar van 08.00 tot 17.00
email MAIL ONS
Wij reageren binnen 24 uur
> stuur een mail

Particulier?
Bestel direct Einbecker bier bij Dare to Drink Different