Vijf biertips voor Koningsdag

Koningsdag: hoe vier je dat, dit jaar? Met bier natuurlijk! Maar gelijk Prins Pils niet de huidige koning is, kunnen we de Koning het best in passende kleur toedrinken. Oranje dus, de mooiste kleur ter wereld. Bier&cO zou Bier&cO niet zijn als we daar niet een feestelijke ‘Dare to Drink Different’ draai aan geven. Hier dus onze Oranje-Top5 voor Koningsdag 2021!

BrewDog Clockwork Tangerine
Mandarijn, grapefruit, limoen… je proeft het allemaal terug in deze Session IPA van BrewDog. Een stevige bittere afdronk, waarin ook een licht zoetje is te herkennen door het gebruik van karamelmout. En: natuurlijk in een oranje blikje, de superieure verpakking voor frisse, aromatische bieren. Het relatief milde alcoholgehalte (deze doordrinker bevat slechts 4,5% alcohol per volume) maakt dat je er zeker een tweede keer mee proosten kunt. BrewDog, beer for punks – en ook punks drinken de Koning toe!

KEREL Saison
Voor KEREL Saison zijn verschillende hopsoorten en granen gebruikt, die deze aantrekkelijke dorstlesser een fruitig en droog karakter geven. Een aangenaam mild zuurtje proef je ook terug in dit bier: karakteristiek voor deze coole bierstijl. Ook de zuidenburen hebben een koning, maar die is bij lange na niet zo leuk als de onze. En dus kun je, met dit in kek flesje gegoten en van strak oranje etiket voorziene bier, op de melodie van de Brabançonne het Wilhelmus uit volle borst meebrullen. Leve de Koning!

 

Thornbridge Jaipur
Thornbridge Jaipur sleepte al meer dan honderd internationale prijzen in de wacht. Deze IPA begint zacht en soepel met een lichte touch van citrusfruit. Het bier bouwt vervolgens op naar een ware hopexplosie met accenten van honing.
Onze Koning, Willem-Alexander, is in 2019 officieel benoemd tot Ridder in de Orde van de Kouseband. Loftuitingen vanuit Engeland voor onze Koning dus, en om dat extra luister bij te zetten bevelen wij deze prijswinnende India pale ale (vanzelfsprekend in mooi oranje blik) van harte aan. God save our King!

 

Uiltje Bird of Prey
Is it a bird? Is it a plane? It is… the Bird of Prey! Een fruitige IPA bomvol Citra, Chinook en Mosaic hop. Een heerlijke prooi voor de IPA fanaat. Dit bier werd in 2019 verkozen tot beste IPA van Nederland op de Dutch Beer Challenge.

Prijswinnend bier voor een prijswinnende kanjer van een koning, die wij ons ook wel kunnen voorstellen met een heldencape om de schouders en een blik in zijn ogen van ‘wie doet me wat’! Máximaal genieten op Koningsdag doe je met bier van eigen bodem natuurlijk….

Budweiser Budvar
Oké, er komt geen oranje aan te pas, en koningen hebben ze in Bohemen ook al in geen tijden meer gehad. Maar voor wie toch een smakelijke knipoog wil geven naar Prins Pils van weleer doet er goed deze Tsjechische kraker ter hand te nemen. Budweiser Budvar heeft als bijnaam ‘The beer of Kings’ omdat Ottokar II, Koning van Bohemen, de brouwrechten in 1265 verleende. Daarnaast brouwde men het bier voor het Heilig Roomse Rijk. Een bier, waardig voor een Koning, dus!

De bieren zijn verkrijgbaar bij o.a. Albert Heijn en/of de goed gesorteerde slijterij. Geen zin in bier, maar wel willen proosten op onze vorst? Vrijwel onvoorstelbaar, maar er gebeuren gekkere dingen. Ook hier hebben wij overigens tips voor: met een oranje vaan kun je mooie hard seltzers genieten zoals STËLZ Grapefruit en Clean & Press White Peach & Mango. Proost op een geweldige Koningsdag!