Bier in blik – yes, we can!

Bier in blik – nog niet voor iedereen even vanzelfsprekend. Zo bleek deze week nog uit het Nationaal Bieronderzoek 2020 van branchevereniging Nederlandse Brouwers. Bier in blik wordt vaak geassocieerd met veel & goedkoop, bij voorkeur te drinken op de stoep van de buurtsuper – op een parkbankje desnoods. Deze associatie verdient bijstelling, want inmiddels is duidelijk dat blik voor verreweg de meeste bieren de ideale verpakking is. Hoe dan?

Bier is een levensmiddel, gemaakt van natuurlijke ingrediënten, en daarmee vatbaar voor smaakachteruitgang. Zoals de tijd alles sloopt, zo verdwijnen smaken en aroma’s die we prettig vinden, en komen er nare smaken voor in de plaats. Let wel: van oud bier kun je nooit ziek worden, zelfs al is het honderd jaar oud. Reken er alleen niet op dat het een smakelijke drinkervaring zal zijn. Kort gezegd: bier is vers op zijn lekkerst, maar als je het dan toch nog even bewaren moet, dan liever in blik. Hier zijn vijf goede redenen voor – en een bonuspunt.

1. 100% lichtdicht
Ten eerste: bier veroudert versneld als gevolg van blootstelling aan (zon) licht en UV-stralen. Ze breken alfazuren van de hop af, die op hun beurt met zwaveldeeltjes reageren. Je bier smaakt dan lightstruck of skunky – zeg maar dat je bier een zonnesteek heeft opgelopen – en dat maakt dat je bier naar stinkdier ruikt. Hoe lichter gekleurd de fles, hoe eerder dit probleem optreedt. Een blikje is 100% lichtdicht, en daarom superieur.

2. 100% luchtdicht
De tweede reden is oxidatie. Nee, je bier roest niet, maar reageert wel negatief met zuurstof. De smaakachteruitgang manifesteert zich in bier doordat het een onaangename geur geeft, die aan karton of nat papier doet denken. De huidige kroonkurken, waarmee flessen worden afgesloten, zijn enorm verbeterd sinds hun uitvinding. Toch zijn ze niet zo effectief als blik: dat 100% luchtdicht en dat helpt enorm bij het behouden van de smaak. 2-0 voor blik!

3. Sneller gekoeld
Bier in blik wordt sneller koud dan bier in fles – wist je dat? Het dunne metaal zorgt voor een snellere koeling van je bier, wat betekent dat je minder elektriciteit gebruikt, tijd bespaart en aangezien bier meestal het best koud bewaard wordt om achteruitgang te voorkomen, krijg je eigenlijk drie bonuspunten hier. Een ander pluspunt voor bier in blik!

4. Veiligheid
Blikjes zijn veiliger – denk er maar eens over na. Het is makkelijker om een ​​fles te breken en je te snijden dan een blikje. Zeker als je bier meeneemt naar het strand, een picknick of bergwandeling is dat best een voordeel. En dan is er nog een vijfde reden!

5. Gewicht
Blikjes zijn lichter in gewicht – dat is in veel opzichten zeer positief voor de carbon footprint. Je kunt meer blikjes vervoeren in een vrachtwagen dan flessen, zowel vanwege het gewicht als de vorm. Dit heeft serieus positieve gevolgen voor de CO2-uitstoot: een pallet blikbier weegt de helft van een pallet flesbier!

En dan het bonuspunt: blik is veel beter te recyclen dan flessen. Zelfs statiegeldflessen lijken minder aantrekkelijk want ze gebruiken ongelooflijke hoeveelheden brandstof om per vrachtwagen heen en weer te worden gereden, en het waterverbruik om ze te spoelen is enorm. Ook hoeven we ons geen zorgen meer te maken over een mogelijke metaalsmaak – de hedendaagse technologie heeft dat een spook uit het verleden gemaakt. En zo, alles op een rij zettend, kunnen we vaststellen dat blik de superieure verpakking voor bier is. Het ziet er ook nog eens geweldig uit – op een blik kan een artiest meer kwijt dan op een fles. Rest ons je deze bieren in blik aan te raden. Geniet!