Bier en pannenkoeken

Bier aan tafel is best een dingetje, tegenwoordig. Van eetcafé tot driesterren restaurant: je komt een uitgekiende bierkaart op steeds meer plaatsen tegen. Ook thuis wordt er meer en meer gecombineerd met gerechten en fijne bieren, om een extra smaaksensatie te bereiken. En je raadt het al: ook met pannenkoeken valt er, met bier erbij, fantastisch te genieten. We geven je er graag wat tips en aanbevelingen voor!

Hoezo bier en pannenkoeken?

Waarom niet, vragen wij! Bier is gemaakt van onder andere graan: het bepaalt in hoofdzaak de kleur van bier, en geeft specifieke smaak- en aromakenmerken aan het goddelijk gerstenat. Laat graan nou ook het hoofdbestanddeel van pannenkoeken zijn – een match, made in heaven!

Natuurlijk is het niet zomaar bier bij pannenkoeken mikken. Sterker nog, het feit dat graan een grote rol speelt in beide maakt dat enige oppassendheid geboden is. Bij bier vind je eigenlijk altijd gerst in de mix; tarwe is het tweede meest gebruikte graan. Pannenkoekenmix bevat altijd tarwe, soms rogge en boekweit, maar eigenlijk nooit gerst. Tenzij je voor de meergranen mix gaat: zelfs volkoren pannenkoekenmix bevat heen gerst.

Tarwe in bier kennen we vooral uit witbier en Weizen: tarwe vormt dan het hoofdbestanddeel van het beslag, de rest is gerst. Je voelt al aankomen waar de kansen liggen – en soms de bedreigingen. Er zijn namelijk meer ingrediënten die je in bier aantreffen kunt, zoals fruit, kruiden en specerijen. Dat kan geweldig werken, of een recept voor mislukking zijn. Ditzelfde geldt voor de pannenkoeken: die kunnen met van alles en nog wat op smaak zijn gebracht, en ook hier ontstaan dan kansen en bedreigingen.

Mooie combinaties

Ken je de Maillardreactie? Vast wel, ook al weet je misschien het woord niet. Dit gaat over het fenomeen dat suikers en eiwitten, onder invloed van temperatuur, van kleur en smaak veranderen. Bekende voorbeelden: het bruine korstje op gebakken of gegrilleerd vlees en groente, en donker gekleurd bier. Dat laatste bevat dan een deel ‘donkere’ mout die op hogere temperatuur is gedroogd, waardoor die Maillardreactie optreedt. Dit maakt donker bier deels interessant in de combinatie, maar blonde bieren en amberkleurige bieren doen het nóg beter. Kijk voor de gein ook eens deze video: de pairings in de praktijk!

Een echt mooie combinatie is amber ale, zoals Palm Classic of De Koninck, met een pannenkoek met spek. Het krokante ‘zoutje’ uit de gebakken spek harmonieert met de karameltonen uit het bier. Doe je, zoals veel mensen, daar nog eens een fijne scheut stroop over? Dan komt opeens bockbier of abdijbier dubbel om de hoek kijken, als heerlijke combinatie. Onderschat het ook niet met St. Bernardus Prior: lekker stevig, vol en rond!

Weizen ruikt naar banaan, ook al zit dat er niet in – dat aroma komt van de speciale gist. Hier speelt tarwe ook de hoofdrol – de combinatie die gekmakend lekker is, is Weihenstephan Hefeweissbier met een pannenkoek met banaan.

Helemaal verrassend – die zagen we zelf ook niet per sé aankomen – is een andere klassieker uit pannenkoekenland: de pannenkoek met appel en kaneel. Combineer deze met Timmermans Lambicus Blanche. Het zachtzoet-zure van de tarwe en de kruiden (waaronder koriander en curaçao) doet een engelenkoor uitbarsten in jubelzang!

De ultieme uitdaging

Ha! Bier in het pannenkoekenbeslag is een dapper project. Gebruik er geen bier voor dat erg veel bitters van hop bevat: dat wordt erg onaangenaam. Moutbitters kunnen dan weer wel: porter of stout leent zich er prima voor. En dat drinkt je er dan natuurlijk naast! Hetzelfde geldt voor lichtere bieren, zoals abdijbier blond, dubbel en bockbier. Smullen maar!