Zeven wetenswaardigheden over bockbier
Hoera, het is weer bockbiertijd! De periode van gure herfststormen, vallende bladeren en weer om lekker bij de kachel te kruipen. Daar hoort ‘ons’ bockbier natuurlijk bij! Graag vertellen we je zeven dingen die je over bockbier moet weten en delen wij onze top-5 voor dit jaar. Want het is al vaak gezegd, maar bockbier in de herfstige variant is een typisch Nederlands verschijnsel. De oorsprong van bockbier ligt echter elders, en heeft met de herfst niet per se iets van doen.
- Bockbier danken we aan Beieren!
Ja, en nee. Een Hertog van Beieren was verzot op bier uit de stad Einbeck dat hij een lokale brouwmeester ‘kocht’. Diens bier werd in Beiers dialect ‘Ainpökisches Bier’ genoemd. Dat zou zijn verbasterd tot ‘bockbier’. Belangrijker: in München, de hoofdstad van Beieren, brouwde men ’s winters ondergistend, stevig donker bier dat bekend stond als bockbier: dat kwam naar Nederland, en inspireerde hier lokale brouwers die er de herfstvariant van schiepen. - Bockbier of bokbier?
Beide schrijfwijzen zijn ‘goed’: bock is het origineel, het vernederlandste bok levert vooral verwarring op. - De geitenbok is een vergissing
Hier kunnen we kort over zijn: die bok slaat nergens op. Gewoon een grapje van een vroegere bier marketeer. - Bockbier als bierstijl is helder omlijnd
Nou, nee. Het Nederlandse bierbesluit zegt alleen maar dat bockbier minimaal 15 ‘graden Plato’ moet hebben. Die graden drukken het ‘stamwortgehalte’ uit, dat iets zegt over hoeveel alcohol het eindproduct kan bevatten. In theorie kan een goudblond bier met aroma’s van banaan en een licht hopje (Westmalle Tripel) dus als bockbier worden verkocht. Maar net als bij tripel geldt voor bockbier dat er weliswaar weinig ‘regels’ zijn, maar dat je het in je hand meteen als zodanig herkent – of afwijst. - Nederlands bockbier is helemaal niet oud
Het is de Amstel Bierbrouwerij geweest die in 1872 als eerste adverteert met ‘bockbier’. Het heeft daarna nog honderd jaar geduurd voordat het in flessen werd afgevuld – bijna een eeuw was bockbier louter van tap verkrijgbaar! - Bockbier is hooglijk onderschat
Tsja, dat hangt er vanaf hoe je dat bedoelt. Wij kijken er met een bourgondisch oog naar en zien dan dat bockbier aan tafel zelden voorkomt. Hoe jammer is dat! Juist in de herfst kan de typisch Nederlandse variant, met zijn restsuiker en lief bittertje, gloriëren bij de dis! Het begint bij een simpele gebakken biefstuk met brood, maar ook bij hazenpeper en ander wild voelt bockbier zich senang. En wat dacht u van een stevige stamppot, begeleid door een bock? - Bockbier is de enige, echte, Nederlandse biertraditie
Ja, dat kunnen we eigenlijk wel zeggen. Alle biersoorten die ooit verdwenen (en wie weet weer terugkeren, zoals Princessebier) zijn weg – en bockbier is al sinds 1872 een jaarlijkse vaste waarde. Het is daarmee ‘ouder’ dan al onze pilsener bieren!
Onze Top-5 voor 2021
- DAVO Weizenbock, 8,8% alc./vol. – Lekker zwaar bockbier, diep robijnrood van kleur, met de frisse smaak van een weizen. Verkozen tot beste speciaalbock van Nederland bij de Beste Bockbier Competitie.
- Weihenstephaner Korbinian, 7,4% alc./vol. – Korbinian is een donker bruine doppelbock met een volle smaak. Bij elke slok proef je hinten van pruimen en vijgen.
- Van Moll Opgebokt!, 7,5% alc./vol. – Aan herfstbock voegt Van Moll een subtiele dosis hop toe. Het combineert donkere karamel- en chocolademout die een toegankelijke, karaktervolle smaak geeft.
- Uiltje Apfelstrudel Doppelbock, 11% alc./vol. – Apfelstrudel Doppelbock is een krachtig, zoet vloeibaar sprookje. Boordevol smaken van kaneel, vanille, appels en rozijnen – op een bedje van donkere chocolade.
- La Trappe Bock, 7% alc./vol. – Het enige trappistenbockbier ter wereld. Kastanjekleurig met een beige schuimkraag. Een uniek seizoensbier met een droge, gebrande, kruidige smaak en een fikse bitterheid die verrassend samensmelt met een ondertoon van zoethout.
In onderstaande video proeft onze Bierambassadeur Rick Kempen een paar van deze bockbieren. Proef je mee?