Bier en foodpairing (Bier&cO medewerkers tips)

Het thema ‘bier aan tafel’ blijft maar aan populariteit winnen. Steeds vaker zie je in restaurants en eetcafés smakelijke suggesties op de kaart staan – vaak ook in een combinatiedeal. En dan te bedenken dat je er natuurlijk thuis ook volop van genieten kunt! Wij vroegen diverse collega’s van Bier&cO om hun favoriete combinaties te delen. Doe er je voordeel mee: smaakvol genieten met bier aan tafel is nog nooit zo gemakkelijk geweest!

Jitse van der Feer, National Accountmanager

De wereld van alcoholhoudende (speciale) bieren is helaas voor mij op 31-12- 2021 opgehouden te bestaan. Niet zozeer omdat ik goede voornemens had, maar door het feit dat mijn lever-arts zei: “Meneer Van der Feer, u drinkt vanavond uw laatste champagne.” Na een korte onderhandeling met de arts mag ik bier met maximaal 0,5% alcohol nuttigen, en dan ziet het spectrum van alcoholvrije speciale bieren er beter uit dan een laf 0.0 pilsener.

Ik ben zeer verrast door La Trappe Epos. Deze komt uit de koelkast als bijvoorbeeld in het weekend de heerlijke borrelplank op tafel komt. Goed gevuld met onder andere verschillende hammetjes uit Spanje, klassieke bruschetta met fijn gehakte tomaat, basilicum en knoflook. Of zelfs een half kreeftje met citroen mayo.

Maar nu is mijn heerlijkste seizoen weer aangebroken: wild!  Dan mis ik mijn vertrouwde traditionele bok of PALM Royale. Maar La Trappe Nillis is een mooie vervanger. Mijn favoriete alcoholarme bier is toch CORNET alcoholfree. Daar blijf ik trouw aan, en laat net de haasbiefstuk maar doorkomen, ‘medium – rare graag. Oh, en de saus apart.”

Thijs Thijssen, algemeen directeur CRAFT

“Voor mij is dat de Rodenbach Classic bij garnalen of garnalenkroketten. Kan toch niet anders!” Dit is inderdaad een klassieke combinatie: het zacht zoetzure, wijnachtige karakter van het bier tilt de garnalen(kroket) op en versterkt de fijne smaak ervan. Een tijdloze topper!

Jeffrey Zwerver, data officer en POS Manager

“Dit klinkt als een simpele vraag maar is stiekem toch erg moeilijk…Als ik ‘normaal’ (uit)eten ga, dat kies ik graag Tegernseer Hell. Maar als we echt serieus gaan smikkelen, dan is alles van Tommie Sjef goed! Deze Nederlandse ‘blender’ maakt de mooiste wild vergiste bieren, soms met fruit, soms met hop. Smaakrijke en karaktervolle bieren die bij fine-dining de kaarsjes aanstelen.”

Wim van Gijlswijk, Medewerker Customer Service

“Bier aan tafel? Mijn all-time favoriet is dan toch een Saison Dupont, vanwege het koolzuur en het droge karakter. Daarnaast kies ik dan graag zoetzure bieren, zoals bijvoorbeeld Vander Ghinste Rood-Bruin. Mijn mooiste pairing ooit was Liefmans Goudenband met een selderijstengel, belegd met een stukje geitenkaas en een drupje honing, stukje walnoot en een basilicumblaadje. “

Roel Heppenhuis, Bierspecialist Brabant-Limburg

“Niet moeilijk: mijn favoriet is Vicaris Tripel! Ik had onlangs een lekkere wildstoverij besteld, dat ging prima samen! Overigens, daarna dronk ik de Sint Bernardus Prior 8 en die ging ook erg goed samen!”

Vicaris Tripel tussen de bloemen

Eline Leemhuis Medewerker Customer Service

“Bier aan tafel, dat bewaar ik eigenlijk het liefste tot het einde. Zo tegen het einde van de maaltijd kies ik bijvoorbeeld een Delirium Tremens. Als toetje, en als ik daar sinaasappel tiramisu bij krijg juich ik het hardst!”

Bas van der Velden – Salesmanager Midden Nederland

“Ik vind het heerlijk om soms, simpel maar zeker zo lekker,  een goede biefstuk te eten met friet en sla erbij. Mijn favoriete bier daarbij is een heerlijke Rodenbach Grand Cru. Elk excuus gebruik ik om deze open te trekken! En als de Grand Cru er niet is, dan neem ik gewoon de Rodenbach Classic!”

Marnix Ivens, Teamlead Customer Service

“Daar kan ik kort over zijn: Averbode! En dan het liefst bij een goed stuk vlees.”

Anna van der Linden – Trade Marketeer OOH – National Accounts

“Jaaahaaaa, bier aan tafel! Mijn favoriete bier aan tafel, tijdens de borrel maar eigenlijk altijd een winner, is Hefeweissbier van Weihenstephan. Mooier wordt het niet!”

Rick Kempen, Bierambassadeur

“Bier aan tafel begint voor mij met een bakje muesli en yoghurt, waarbij ik een Bird or Prey 0,2% neem. Deze meervoudig prijswinnende IPA doet het fijn: het bittertje contrasteert lekker met de zachtzure yoghurt en de natuurlijk gezoete muesli. Voor de lunch graag een tosti ham-kaas, met ketchup natuurlijk. Dan kies ik als begeleiding voor een BrewDog Hazy Jane AF: de aromatische, fruitige hopgeuren in deze NEIPA omsluiten de tosti perfect.
Voor de hoofdmaaltijd kan het alle kanten opgaan, maar ik sluit altijd af met een kaasplankje, waarop zeker een blauwaderkaas ligt. Die mag best pittig zijn: ik schenk dan graag Rodenbach Alexander als ik zin heb in een fruitige begeleiding, of een gerstewijn zoals Sint Bernardus Abt 12. Dat zijn hemelse manieren om een goede maaltijd, liefst met fijne mensen erbij, af te sluiten!”