Brouwerij de Molen lanceert bier gebrouwen met broodresten

●  Toast Ale, Brouwerij De Molen, Bakkerij Fuite en Taste Before You Waste werken samen om een bier te creëren dat beter is voor People & Planet.
●  Het duurzame bier wordt gebrouwen met een overschot aan vers brood, waarbij de winst wordt gebruikt om het voedselsysteem te repareren.
●  De inzet van Picnic om food waste tegen te gaan zorgde ervoor dat Toast Ale in contact trad met Picnic om de levering aan klanten mogelijk te maken en weer een stap te zetten naar zero food waste.

Britse bierbrouwer Toast Ale is een samenwerking aangegaan met Brouwerij de Molen, Bakkerij Fuite en de Amsterdamse voedselverspilling organisatie Taste Before You Waste om een bier te produceren dat beter is voor People & Planet.

Het 6,3% blond bier, genaamd People & Planet, zal in maart exclusief verkrijgbaar zijn via de online supermarkt Picnic.

Het bier is beter voor de planeet, want een deel van de gemoute gerst werd gecompenseerd met overschot aan vers brood dat wordt gebruikt als kwaliteitstest van de plaatselijke bakkerij Bakkerij Fuite.

Gemoute gerst vertegenwoordigt tot 30% van de koolstofvoetafdruk van een ambachtelijk bier (afhankelijk van de verpakking). Het vervangen van gemoute gerst door een ingrediënt dat anders verloren zou gaan, betekent een vermindering van de CO2-uitstoot, evenals de hoeveelheid land en water die nodig is om gerst te produceren in het brouwproces.

En het bier is ook beter voor mensen, want een deel van de opbrengst gaat naar Taste Before You Waste, een lokale liefdadigheidsinstelling die overtollig voedsel herverdeelt onder diverse gemeenschappen en daarbij mensen voorlicht over het probleem van voedselverspilling en praktische tips geeft om dit te verminderen.

Isabel Allen, algemeen coördinator bij Taste Before You Waste, zegt: “Het is geweldig om de innovatieve inspanningen te zien die worden geleverd om het probleem van voedselverspilling aan te pakken. Onze organisatie is gebaseerd op het concept van het opleiden en inspireren van burgers, dus het creëren van een product als People & Planet brengt het onderwerp echt onder de aandacht van het publiek en benadrukt de veranderingen die we kunnen maken om voedselverspilling tegen te gaan. Wetende dat brood een van de meest verspilde producten van Nederland is, bewijst het creatieve werk van de Molen, bakkerij Fuite en Toast Ale dat er zoveel manieren zijn om op een productieve manier om te gaan met voedselverspilling. Het zichtbaar maken van het probleem is echt een belangrijke stap in de aanpak van voedselverspilling, People & Planet doet precies dat en dus is Taste Before You Waste er trots op deel uit te maken van dit project”.

Toast Ale brouwt sinds 2016 met vers overschot aan brood in het Verenigd Koninkrijk, maar ook in landen als de VS, Brazilië, IJsland en Zuid-Afrika. Als duurzame brouwerij zullen ze hun bier nooit exporteren naar internationale markten vanwege de vracht uitstoot die dit met zich meebrengt. In plaats daarvan werken ze samen met lokale brouwers, bakkers en liefdadigheidsinstellingen om bier te brouwen voor de lokale markten met behulp van het overschot aan vers brood.

De oprichter van Toast Ale, Tristram Stuart, zegt: “Ik ken het team van Taste Before You Waste al enkele jaren. Het is enorm lonend om hun missie om een einde te maken aan de waanzin van voedselverspilling te kunnen ondersteunen en tegelijkertijd samen met de bijzondere Brouwerij de Molen een prachtig bier te produceren dat goed is voor People & Planet.

People & Planet is zowel de eerste Nederlandse samenwerking van Toast Ale als de eerste stap van De Molen in Picnic. Bakkerij Fuite is al sinds de eerste levering vaste Bakker van Picnic.

Picnic heeft al een bestaand beleid zonder broodverspilling. Bakkerij Fuite, hun broodleverancier, bakt op bestelling voor Picnic op basis van de door de klant geplaatste bestellingen. Het overschot aan brood dat gebruikt wordt om mee te brouwen is afkomstig van kwaliteitscontroles.

Mathijs Lak, Inkoper bij Picnic, voegt hieraan toe: “Dit is een product dat uitstekend past binnen Picnic’s duurzame initiatieven. Enkele voorbeelden hiervan zijn de geïnstalleerde zonnepanelen om onze fulfilment centers van stroom te voorzien en klanten te leveren door middel van een vloot van elektrische voertuigen, terwijl er hard wordt gewerkt aan het verminderen van overbodige verpakkingen.”

Ook Menno Olivier, oprichter en hoofdbrouwer bij De Molen, is enthousiast: “samenwerken in brouwerijen is heel gewoon voor brouwerijen in de ambachtelijke bierwereld. Meestal met het doel om weer een geweldig nieuw bier te brouwen om de (bier)vriendschap te vieren. De inzet voor dit gezamenlijke doel met Toast Ale, Bakkerij Fuite en Picnic is een trotse nieuwe high. We hopen met dit bier nog lang bij te dragen aan het welzijn van mens en planeet. “