De Troonrede van Rick Kempen

Landgenoten,

Nederland staat er als bierland vandaag de dag mooi bij.

Wij mogen ons verheugen in een veelheid aan brouwerijen, en een ongekende diversiteit en variëteit, als het gaat om geuren, kleuren en smaken van de bieren die deze brouwerijen maken.

Er is meer keuze dan ooit voor de naar smaaksensaties dorstende consumenten, en het is nog nooit zo gemakkelijk geweest voor onze bierminnende landgenoten om aan de door hen begeerde bieren te komen.

Er is zo goed als geen café meer binnen onze landsgrenzen zonder een uitgebreide bierkaart. 

In supermarkten wordt steeds meer plaats ingeruimd voor prachtige bieren en veel daarvan zijn van eigen bodem.

Ook op het internet is bier ruimschoots voorhanden: niet alleen bij zogeheten webshops, maar ook is er geschreven aandacht voor bier op blogs, ratingsites en in de vorm van videoclips.

Allerlei verschillende bieren klotsen langs de Hollandse plinten, en Nederlands bier klotst zelfs over de plint: tot in alle uithoeken van de aarde vindt men brouwsels uit Nederlandse ketels, van Nederlandse brouwers.

Bedreigingen zijn er ook: zo is het helaas nog geen vanzelfsprekendheid dat ieder gebrouwen bier immer aan de hoogste kwaliteitseisen voldoet.

Wij zijn van mening dat de bierliefhebbende consument, die verantwoordelijk geniet van de betaalbare luxe die het kostelijke gerstenat nu eenmaal is, recht heeft op kwalitatief hoogwaardig bier, liefdevol en met toewijding gebrouwen door passierijke en technisch onderlegde professionele ambachtslieden.

Bier, met liefde genoten, brouw je verstandig en wie niet van poetsen houdt moet niet gaan brouwen.

Belangrijker is dat wij zien dat Nederlandse brouwers steeds meer hun eigen, creatieve weg gaan.

Deze innovatieve brouwers laten zien dat na-apen weliswaar een kunst is, maar creativiteit toch echt een gave bewijst te zijn.

Inspiratie mogen zij vinden in bieren die elders gebrouwen zijn, of in verpakkingen die uiteindelijk de kwaliteit van ons geliefde bier, en dus het genieten van de consument, ten goede komen.

Het meest trots zijn wij op die bieren die een blijvende bijdrage aan ons bierlandschap leveren, bijvoorbeeld door het winnen van nationale en internationale prijzen, zoals Bloedbroeder.

Trots op bieren die de liefde van mens tot mens bevorderen, ook al lijken zij zich tot mannen te beperken.

Trots op dat bier dat zegt: ‘Het Kon Minder.’

Al met al zijn wij tevreden hoe Nederland er als bierland vandaag de dag mooi bij staat.

Proost.