Vijf dingen die je moet weten over bockbier

Bockbier is een typisch Nederlands verschijnsel in de herfst. De oorsprong van bockbier ligt echter elders en heeft met de herfst niet per se iets van doen. Tijd om je vijf wetenswaardigheden te bieden die je van bockbier moet weten!

1. De naam bockbier
Hertog Willem V van Beieren was zo verzot op bier uit de Duitse stad Einbeck, dat hij besloot een eigen brouwerij op te richten om het Einbecker bier na te laten maken. Hoe goed de Beierse brouwers ook hun best deden, hun bier haalde het niet bij het Einbecker bier, waarop de Hertog besloot een lokale brouwmeester naar Beieren te halen. Diens bier werd in Beiers dialect ‘Ainpökisches Bier’ genoemd, verkort ‘Ainpöck. Uiteindelijk vroeg men in het gewone spraakgebruik om “Ein Bock”. Met een bok heeft de naam dus niets te maken, al prijken de mannelijke geitjes wel vaak op het etiket. Ook zie je vaak de term bokbier terug op etiketten. Hoewel bockbier het origineel is zijn beide schrijfwijzen juist.

2. De oorsprong van bockbier
Het bockbier dat wij in Nederland kennen lijkt in niets op het origineel! Bockbier is oorspronkelijk een sterkere variant van het normale bier dat een brouwerij maakt, bedoeld om de zomer te weerstaan. Destijds brouwde men niet tussen maart en oktober: het was te warm, het bier bedierf. Maar dorst had men wel: vandaar Bockbier.

3. Wanneer is een bier een bockbier?
Het Nederlandse bierbesluit zegt alleen maar dat bockbier minimaal 15,5 ‘graden Plato’ moet hebben. Die graden drukken het ‘stamwortgehalte’ uit, dat iets zegt over hoeveel alcohol het eindproduct kan bevatten. In theorie kan een goudblond bier met aroma’s van banaan en een licht hopje dus als bockbier worden verkocht.

4. Bockbier is een uitstekende begeleider
Wanneer we met een bourgondisch oog naar bockbier kijken, zien we dat bockbier aan tafel maar zelden voorkomt. Hoe jammer is dat! Juist in de herfst kan de typisch Nederlandse variant, met zijn restsuiker en lief bittertje, gloriëren bij de dis! Het begint bij een simpele gebakken biefstuk met brood, maar ook bij hazenpeper en ander wild voelt bockbier zich senang. En wat dacht je van een stevige stamppot, begeleid door een bock?

5. Bockbier mag gevierd worden
Nou! En dat doen we dan ook. Het PINT Bokbierfestival wordt dan wel niet meer georganiseerd, er zijn tientallen Nederlandse festivals gewijd aan dit biertype. Hoogtepunt is de Nationale Bokbierdag die op de tweede zondag van oktober plaatsvindt in Zutphen, en tienduizenden bezoekers trekt. Daarnaast worden in talloze steden zogenaamde ‘bockentochten’ georganiseerd, waarbij de bezoekers langs diverse cafés trekken en overal een ander, smakelijk bockbier genieten.