Maximus Bock 7 verkozen tot lekkerste bockbier van Nederland 2019

Elk jaar organiseren de biergenootschappen GGA en De Dubbele Arend de blindproeverij “Het Lekkerste Bockbier van Nederland”. Vandaag vond de negentiende editie plaats bij Brouwerij De Werf in Enkhuizen.

Een panel van zo’n 150 bierliefhebbers proefde tientallen bockbieren, verdeeld in twee categorieën: standaard bock (t/m 7%) en zware bock (> 7%). De bieren werden blind geproefd, zodat men onbevooroordeeld een mening kon vormen. Hier komen de winnaars!

Standaard Bockbier (t/m 7%)

  1. Maximus Brouwerij – Bock 7
  2. BE+ER – Eigenzinnige Herfstbock
  3. Bronckhorster Brewing Company – IJsselbock
  4. Budels Brouwerij – Budels Herfstbock
  5. Gooische Bierbrouwerij – Gooische Bock

Zwaar Bockbier (> 7%)

  1. Bierbrouwerij De Roos – Herfstbock
  2. Brouwerij Kees – Indian Summer
  3. Brouwerij TX – Stoombock
  4. Brouwerij De Werf – Dender Dubbelbock
  5. SNAB Bierbrouwers – Ezelenbok

Vier dingen die je moet weten over bockbier
Bockbier is een typisch Nederlands verschijnsel in de herfst. De oorsprong van bockbier ligt echter elders en heeft met de herfst niet per se iets van doen. Tijd om je vier wetenswaardigheden te bieden die je van bockbier moet weten!

1. De naam bockbier
Hertog Willem V van Beieren was zo verzot op bier uit de Duitse stad Einbeck, dat hij besloot een eigen brouwerij op te richten om het Einbecker bier na te laten maken. Hoe goed de Beierse brouwers ook hun best deden, hun bier haalde het niet bij het Einbecker bier, waarop de Hertog besloot een lokale brouwmeester naar Beieren te halen. Diens bier werd in Beiers dialect ‘Ainpökisches Bier’ genoemd, verkort ‘Ainpöck. Uiteindelijk vroeg men in het gewone spraakgebruik om “Ein Bock”. Met een bok heeft de naam dus niets te maken, al prijken de mannelijke geitjes wel vaak op het etiket. Ook zie je vaak de term bokbier terug op etiketten. Hoewel bockbier het origineel is zijn beide schrijfwijzen juist.

2. De oorsprong van bockbier
Het bockbier dat wij in Nederland kennen lijkt in niets op het origineel! Bockbier is oorspronkelijk een sterkere variant van het normale bier dat een brouwerij maakt, bedoeld om de zomer te weerstaan. Destijds brouwde men niet tussen maart en oktober: het was te warm, het bier bedierf. Maar dorst had men wel: vandaar Bockbier.

3. Wanneer is een bier een bockbier?
Het Nederlandse bierbesluit zegt alleen maar dat bockbier minimaal 15,5 ‘graden Plato’ moet hebben. Die graden drukken het ‘stamwortgehalte’ uit, dat iets zegt over hoeveel alcohol het eindproduct kan bevatten. In theorie kan een goudblond bier met aroma’s van banaan en een licht hopje dus als bockbier worden verkocht.

4. Bockbier is een uitstekende begeleider
Wanneer we met een bourgondisch oog naar bockbier kijken kan de typisch Nederlandse variant, met zijn restsuiker en lief bittertje, gloriëren bij de dis! Het begint bij een simpele gebakken biefstuk met brood, maar ook bij hazenpeper en ander wild voelt bockbier zich senang. En wat dacht je van een stevige stamppot, begeleid door een bock? Dat wordt genieten deze herfst!