DAVO En Maximus In De Prijzen Bij Beste Bockbier Competitie 2019

Vandaag werden tijdens het StiBON Lustrum Symposium in het Mercure Hotel in Amsterdam de winnaars bekendgemaakt van de competitie Beste Bockbier van Nederland 2019. Tot onze grote vreugde sleepten ook twee van onze merken een medaille in de wacht: DAVO Bieren en Maximus Brouwerij.

Op de vakjury-dag op 18 oktober jl. werden in het Bavaria Brouwerijcafé in Lieshout onder leiding van bierexpert Derek Walsh meer dan 85 bieren beoordeeld verdeeld over 3 categorieën: Donker Bock, Speciaal Bock en Dubbel/Sterk Bock. DAVO Weizenbock werd eerste in de categorie Speciaal Bock en Maximus Bock 7 pakte zilver in de categorie Donker Bock. Een feestweek voor de Utrechters, nadat Bock 7 eerder al werd verkozen tot Lekkerste Bockbier van Nederland 2019 (de bierliefhebbers publieksprijs).

De mannen van Maximus Brouwerij en DAVO Bieren met hun Beste Bockbier prijs

Categorieën en indeling
Binnen elke categorie zijn er diverse subcategorieën gedefinieerd. De eerste hoofdcategorie is Donker Bock. Deze bockbieren zijn in basis te zien als de ‘traditionele’ bockbieren. De tweede categorie is gericht op Specials. Denk hierbij aan bieren met toevoegingen zoals groenten, kruiden, honing of sterke drank. Maar ook afwijkende bockbieren zoals weizenbock of bockbieren met rooksmaak of houtrijping vallen in deze groep. En tot slot de categorie Dubbel/Sterk Bock. In deze categorie zitten alle bockbieren die meer dan 7,5% alcohol hebben. In totaal worden er per categorie 3 prijzen toegekend, te weten brons, zilver en goud. Op basis van het juryrapport zijn er dus 9 bieren in de prijzen gevallen die de titel Beste Bockbier 2019 brons, zilver of goud mogen gaan dragen.

Samenstelling jury en keuring
De Beste Bockbier Competitie is geen verkiezing maar een objectieve keuring door biersommeliers, bierexperts, brouwers en bierkeurmeesters. De bieren worden in diverse rondes gekeurd en beoordeeld. De beste bieren uit de 1e ronde stromen door naar de 2e ronde waar ze nogmaals, door een andere jury, beoordeeld worden. Uiteindelijk komen de bieren met de beste score in de finaleronde terecht en daar wordt bepaald wie per categorie zich Beste Bock mag noemen.