O’Hara’s Brewery introduceert Nitro Irish Stout

O’Hara’s Irish Craft Beers kondigt een Nitro variant in blik aan van haar veelgeprezen O’Hara’s Irish Stout. Dankzij widget-technologie ervaar je dezelfde fijne belletjes en zachte romige schuimkraag als van de tap.

Stikstof
In O’Hara’s Nitro Irish Stout zit niet alleen koolzuur maar ook stikstof. Het voordeel van stikstof is dat de schuimkraag opvallend lang blijft staan. Hoe dat kan? De koolzuurgasbelletjes zijn allemaal van verschillende formaten. Wanneer deze botsen zijn de belletjes met de grootste oppervlaktespanning het sterkst. Dit zijn de kleinste gasbelletjes waardoor de schuimkraag geleidelijk inzakt. Bij een “Nitro” (het Engelse woord voor stikstof) bier ligt dit anders. De stikstofgasbelletjes zijn namelijk exact even groot. Wanneer deze botsen gebeurt er niets aangezien ze dus ook allen even sterk zijn. De schuimkraag blijft staan omdat er niets kapot te klappen is. Aangezien de stikstofbelletjes ook aanzienlijk kleiner zijn dan koolzuur (0,07mm) blijft het schuim als een fluwelen deken op het bier liggen.

Widget-technologie
Het probleem is echter dat stikstof veel moeilijker in een vloeistof blijft zitten. Hierdoor is er een opslagcapsule (widget) voor deze stikstof toegevoegd. Wanneer je het blikje openknipt zul je deze op de bodem vinden. Vlak voordat op de afvullijn de deksel op het blik wordt geplaatst, injecteert men vloeibare stikstof in het bier. Deze stikstof wil meteen weer een gas worden maar moet dan uitzetten. Zijn enige plek waar hij naar toe kan is in de capsule maar het zal (aangezien het blik reeds afgesloten is) voor het grootste deel een vloeistof blijven. Bij het openen van het blikje krijgt de stikstof ruimte en zal zich in een rap tempo weer in zijn favoriete vorm (gas) omzetten. Dit proces is een lust voor het oog wanneer je het in het glas ziet gebeuren. Schenk het bier in één keer volledig uit voor het beste effect.

Smaaknotitie en food pairing
O’Hara’s Nitro Irish Stout heeft een diepzwarte kleur met rode tint wanneer je ‘m tegen het licht houdt. Verwacht een rijk, complex koffiearoma en lichte zoethout tonen. De bitterheid van de royale hoeveelheid Fuggles hop gaat erg goed samen met de geroosterde espressosmaak. Drink het bier op 6 tot 8 graden, dan komen de smaken het beste tot z’n recht. O’Hara’s Nitro Irish Stout is een perfecte combinatie met zeevruchten, vooral schelpdieren en gerookte zalm, maar ook een aanrader bij sterke kazen en gedroogd vlees, zoals parmaham.

Verkrijgbaarheid
Het bier is vanaf 10 maart leverbaar als 24*44cl blik. Geïnteresseerd geraakt? Neem contact op met je bierspecialist of met onze Customer Service:

phone BEL ONS: 020 480... meer
Wij zijn bereikbaar van 08.00 tot 17.30
email MAIL ONS
Wij reageren binnen 24 uur
> stuur een mail