De beste brouwerijen en bieren van 2020

Reikhalzend wordt ernaar uitgekeken: de lijsten van RateBeer. Velen zien het als de Michelinsterren voor bier, en de jaarlijkse ‘lintjesregen’ is weer op ons neergedaald.

RateBeer
Voor wie niet weet wat RateBeer is: zie het als een virtuele gemeenschap. Bierliefhebbers uit alle landen van de wereld kunnen zich aanmelden en beoordelen dan de bieren die zij dronken. Hier zit de kracht en de zwakte: het zijn bovenal gewone (maar toegewijde) consumenten die cijfers geven, waarmee het een prima thermometer is voor wat nu ‘hot’ is in de bierwereld – en what not. Tegelijkertijd kan iedereen, ook zij die geen ‘kennis van zaken’ hebben, zich uitspreken over bieren en brouwers. In het kort kun je dezelfde positieve en negatieve dingen over RateBeer zeggen als over Iens, Yelp of Tripadvisor.

Kritiek
RateBeer heeft in 2017 een storm van kritiek over zich heen gekregen toen bekend werd dat ’s werelds grootse brouwerij, Anheuser-Busch InBev, een fors belang in de website had genomen. Veel bierliefhebbers staan nu wantrouwend tegenover de site en de cijfers – een discussie waarin wij ons nu niet mengen gaan.

Ook wordt RateBeer aangewreven dat de gebruikers niet bepaald een dwarsdoorsnede van de bierdrinkers lijken te vormen: extreme en zeldzame bieren scoren vaak onevenredig hoog in verhouding tot meer wijd verkrijgbare en toegankelijke bieren. Ook in deze discussie mengen wij ons vandaag niet.

Top 100 beste brouwerijen
Hoe je het wendt of keert: op de jaarlijkse ranglijsten van RateBeer worden die bieren en brouwerijen gelauwerd die er volgens de gebruikers werkelijk toe deden. Zij vormen daarmee dus een prima overzicht van het bierige neusje van de zalm. En dus zijn ook wij ieder jaar weer nieuwsgierig wie er in de prijzen vallen.

Een van de lijsten is de top 100 van ’s werelds beste brouwerijen. De lijst komt tot stand door een ingewikkelde berekening waarbij historische en actuele cijfers tot een gewogen gemiddelde worden berekend. Van de ruim 35.000 brouwerijen die op RateBeer bekend zijn vormen zij dus de top. Trots zijn wij om sommige van onze partners op de lijst te zien:

Als Nederlanders zijn wij natuurlijk extra trots op Brouwerij De Molen en Uiltje Brewing Company! De lijst kent verder veel usual suspects, zoals Mikkeller, Russian River, Hill Farmstead en Westvleteren.

Best beoordeelde bierbestemmingen
De volgende Nederlandse ‘bierplaatsen’ worden extra gelauwerd: als beste brewpubs staan Van Moll en Kaapse Brouwers op de lijst. Het beste brouwerij-proeflokaal is Brouwcafé de Molen en Oedipus Brewery Taproom en de beste slijters en bierwinkels zijn De Bierkoning, Drankenhandel Leiden, Burg Bieren Bierwinkel, Beer Republic en Hoptic.

Extra vermeldenswaard is dat Sterk Avondverkoop als beste ‘supermarkt’ op de lijst staat. Ook enkele proeflokalen krijgen een terechte veer: Proeflokaal Arendsnest, Bierproeflokaal In De Wildeman, Foeders, Cafe Frape en Uiltje Craft Beer Bar zijn de Nederlandse top – volgens RateBeer.

bierproeflokaal-in-de-wildeman

Bierproeflokaal In De Wildeman, Amsterdam

Best beoordeelde bieren
Verder vinden we terug dat de RateBeer gebruikers De Moersleutel – Barcode Black & Yellow als beste bier van Nederland beoordelen, dat Brouwerij de Molen de beste brouwerij van Nederland is en dat Delftse Brouwers als beste nieuwe Nederlandse brouwerij wordt beoordeeld.

Nieuw is de lijst van beste brouwerij per bierstijl. Hierin krijgen twee van onze partners een welverdiende onderscheiding: ‘s Werelds oudste brouwerij Weihenstephan in de categorie Wheat Beer en St.Bernardus in de categorie Belgian Strong.

Wil je zelf de volledige lijsten doorploegen? Neem er de tijd voor. Wij proosten nog eens op de mooie bieren van de wereld en zij die deze betaalbare luxe weten te creëren!

Bron: https://www.ratebeer.com/ratebeerbest/