BIER AAN DE KERSTDIS – VIJF SMAKELIJKE SUGGESTIES

Nu het heerlijk avondje er weer opzit, de pepernoten en het marsepein is verteerd, kunnen we ons opmaken voor het culinaire en familiale hoogtepunt van het jaar: het kerstdiner. Een beetje bierliefhebber schenkt hier natuurlijk een passend bier bij! Bier&cO helpt je graag op weg naar een “Hoppy Christmas”. Onze Bier Ambassadeur, Rick Kempen, geeft vijf kerst top-tips voor 2017!

Voorgerecht
Een feestelijker entree tot het kerstdiner kennen wij niet: een goede garnalencocktail zet de smaakpapillen in de hoogste versnelling. Nu komen deze cocktails in vele varianten. Onze favoriet: klassieke garnalencocktail met verse kruiden en limoenmayonaise. En wat drinken we daar bij?

Rick: “Schaal- en schelpdieren doen het geweldig met verschillende bieren. De mooiste combinaties worden vaak gemaakt met bier van het Hefeweizen- of saisontype. Het droge of romige karakter ondersteunt de zilte, vlezige smaak. En natuurlijk verfrist koolzuur de smaakpapillen. Bij deze kruidige, romige garnalencocktail zou ik de ‘moeder aller saison’ bieren drinken: Saison Dupont.”

Vegetarische tip
Niet alleen voor hen die principieel geen vlees eten – ook voor de vleesgek kan het eten van groenten geen kwaad. En laat nu juist groente behoefte hebben aan een smakelijke begeleider! Onze Bier Ambassadeur kiest hier voor bieren met gebrande mout, zoals stout of porter. Kempen: “Zowel zoete als bittere smaken van groente balanceren met de droge moutsmaak en harmoniëren daarmee. In het beste geval halen ze het beste uit elkaar naar voren. Zo maak ik dit jaar bloemkool- en broccoliroosjes met hazelnoot, en daar schenk ik óf Anchor Porter, óf Maximus Stout 6 bij. Misschien wel allebei, overigens.”

Vis moet zwemmen
Vis komt in vele gedaanten, en er is geen algemene pairing te geven – bovendien hangt het heel erg af van welke vis je eet, hoe je die klaarmaakt en wat je er verder bij serveert om tot een goede smaakbegeleiding te komen. Bier&cO Bier Ambassadeur Rick heeft wel een favoriet: “Zeker bij vlezige vis kies ik voor bieren met een fruitig, moutzoet karakter zoals Hefeweizen of Belgisch witbier. Het zuur van specerijen en tarwe in het bier ondersteunt de vis en harmonieert met de lichte vissmaak. Het geeft eenzelfde effect als het druppelen van citroensap over de vis: opeens gebeurt er iets heel moois. Mijn aha-erlebnis was met Zeewolf en garnaaltjes, geserveerd met tagliatelle al nero di sepia, in combinatie met Weihenstephaner Hefeweissbier. Dat was pas een gelukkig kerstfeest!”

Vlees in de kuip
Witvlees, rood vlees of wild – bier past als een handschoen. Bij varkens- of kalfsvlees schuilt het geheim in de zachte moutzoetheid, dat met een fruitige toets aansluit bij de lichtzoete vleessmaak. Het koolzuur neutraliseert eventuele vetten. Denk dan aan Dunkelweizen, zwaar blond of tarwebock. Voor rood vlees (rund) en wild (alles eigenlijk wel) zit de kracht van de combinatie hierin: bij de bereiding ondergaan vlees en mout dezelfde ‘Maillardreactie‘. Dit is een proces waarbij eiwitten en natuurlijke suikers een verandering van kleur en smaak ondergaan, veroorzaakt door verhitting. Dit maakt het een natuurlijk en ‘gouden’ combinatie! Rick: “Van simpel tot geraffineerd, alles is wel mogelijk. Een favoriet van mij is Varkenshaas met ham en paddenstoelen, zeker als dat wordt begeleid door Hopus – de hop doet er hier nog een smakelijk schepje bovenop!”

Rijk dessert
De ‘grande finale’ van elk diner, maar zeker het kerstdiner, is het dessert. Wij kunnen moeilijk kiezen tussen een riante kaasplank, of een zoet dessert. Onze Bier Ambassadeur kan al helemaal niet kiezen, dus tipt hij voor beide. “Bier en kaas is een tijdloze en eeuwenoude combinatie. Fruitig, bitter of moutig: er zijn te veel combinatiemogelijkheden om op te noemen. Bier complementeert de natuurlijke kaassmaken en neutraliseert romige vetheid. Belgisch witbier (St. Bernardus Wit) bij Brie de Meaux, dubbel (abdijbier, zoals Floreffe Dubbel) bij abdijkaas, pittig India pale ale (BrewDog Punk IPA) bij een blauwschimmelkaas, Imperial Stout of porter (Kompaan Bloedbroeder) bij een loperige Époisses de Époisse – gekmakend mooie combinaties.”

En bij zoete desserts dan? Kempen: “Tsja, ook hier zoek je naar harmonie. Donkere, gebrande mout heeft van zichzelf vaak al tonen van chocolade, dus het hoeft niet te verbazen dat gerstewijn of Imperial porter en stout tot tranentrekkende combinaties kunnen leiden. Intense moutzoetheid harmonieert met de bitterzoete cacao- en koffiesmaken, het balanceert en complementeert. Denk bijvoorbeeld aan Cappuccino Spongecake met chocolademousse, begeleid door een St. Bernardus Abt 12. Veel mooier dan dit wordt het niet hoor.”

Namens het gehele team van Bier&cO en alle vestigingen in binnen- en buitenland wensen wij je een smakelijk, gezellig, feestelijk en liefdevol kerstdiner. Wil je foto’s van jouw door bier begeleide kerstdiner met ons delen? Graag – mail ze naar marketing@bierenco.nl, dan maken wij er een mooie collage van!