Test: de lekkerste bieren bij Sinterklaas snoepgoed

De Sint is weer in het land en de pepernoten vliegen ons om de oren. Te pas en te onpas duikt ergens een Piet op die een hand snoepgoed in de ruimte slingert – als hongerige spreeuwen storten wij ons erop. Blijft de vraag: wat nu, als je er eens lekker voor gaat zitten? Wat drinken we bij een verse taai taai pop, een schaaltje pepernoten of een fijn stuk marsepein? Onze Bierambassadeur zette er zijn tanden gretig in.

“Pepernoten zijn misschien geen voor de hand liggende combinatie met bier, maar de smaakcombinaties die te maken zijn mogen we op zijn minst verrassend noemen. Een zoet, kruidige smaak die een plakkerig mondgevoel oplevert: je staat er van versteld hoe lekker dat is met een klassiek Belgisch dubbel, zoals St. Bernardus Prior. Bij Albert Heijn haalde ik een zak “Knapperige kruidnoten”: de geurige specerijen sloten naadloos aan bij het geurige bier. Bij mij in de straat begon de maan spontaan door de bomen te schijnen,” aldus Rick Kempen, onze Bierambassadeur. Bier combineren met eten en zoeken naar verrassende smaakinteractie is een van zijn taken. “Maar het kan ook anders: zo kennen we ook kruidnoten, met chocolade omhuld. Neem bijvoorbeeld de – biologische! – kruidnoten met chocolade, die Marqt in het pakket heeft. Nog steeds een combinatie van geurige specerijen en een zoetig mondgevoel, maar met een extra dimensie: romige chocolade. Een favoriete combinatie van deze choconoten is Maximus Stout: dit licht bittere bier biedt een prettig tegenwicht aan de romige chocolade. Een andere verrassende combinatie is met Flensburger Dunkelweizen: romig tarwebier met een kruidige toets, die past als een handschoen bij deze Sinterklaas traktatie.”

“Nog zo’n typische traktatie, nauw met Sinterklaas verbonden, is gevulde speculaaskoek – ook deze vond ik bij Marqt – en laat dat zich nu pefect lenen voor Thai Thai Tripel van Oedipus! De kruidige, knapperige koeken met zuiver spijs van witte amandelen, gemaakt door bakker Nico en zijn bakkersteam, raken zelf bijna opgewonden van deze combinatie. Het zachtzoete element van de gevulde speculaaskoek wordt door het kruidigzoete karakter van de tripel naar grootse hoogten opgestuwd. Kom maar binnen met je knecht, schenk je zelf eens in en je zit binnen de kortste keren stevig recht – te genieten.”

En wie kan zich een Sinterklaas voorstellen zonder marsepein, al dan niet in de vorm van een guitig roze varkentje? Onze Rick verkoos La Place Sinterklaas Amandel Marsepein van Jumbo, waarbij het varkentje in kwestie een passende zonnebril draagt. “Amandel marsepein is een traktatie in de meest zuivere vorm. Ook hier ligt het misschien niet meteen voor de hand om er een biertje bij te nemen, maar ik was verrast door twee combinaties. De St. Bernadus Abt is krachtig genoeg om zijn eigen karakter van rijp, rood fruit – denk krenten, dadel en vijg – te behouden terwijl het nootachtige en zoete van de marsepein vrij spel houdt. Spectaculair was het marsepeinen varkentje met BrewDog Punk IPA – juist het tropisch fruit en de bittere aroma’s haalde een heel nieuwe dimensie uit de lekkernij naar voren!”