Guinness World Records Day – Opvallende Bierrecords

Vandaag is het Guinness World Records Day. Op deze dag wordt een ieder uitgedaagd een record te breken en bestaande records te bewonderen. Op 14 november 1955 kwam de eerste editie uit van het Guinness Book of World Records, uitgegeven door een beroemde brouwerij, en het bevat veel bierige records. De toenmalige directeur, Sir Hugh Beaver, raakte in een discussie met zijn gezelschap over welke vogelsoort het snelst kon vliegen. De heren konden geen één boek vinden met het antwoord. Dit bracht Hugh op het idee om een boek met dit soort records uit te geven – het bleek een perfecte manier om eindeloze discussies in de lokale pub te bevorderen én te beslechten. Het boek werd een onverwacht groot succes en groeide uit tot een jaarlijkse uitgave. Voor de fun zetten wij een aantal bierrecords en bierweetjes op een rij.

Meeste brouwerijen
Al enige tijd heeft Nederland meer brouwerijen dan België. Tussen 2015 en 2017 verdubbelde het aantal brouwerijen in ons land van 300 naar 600 brouwerijen, en inmiddels zijn we door de magische grens van 700 bierproducerende bedrijven! Het aantal groeit nog steeds. Ook in Amerika groeide de hoeveelheid brouwerijen explosief: van zo’n 1500 in 2009 tot ruim 7000 in 2019. Geen ander land telt zoveel brouwerijen.

Na Mexico mag Nederland zich het grootste bierexportland ter wereld noemen. Binnen Europa is Nederland het land dat het meest bier exporteert, meer dan België en Duitsland dus. Dat laatste land produceert dan weer wel het meeste bier in Europa en neemt liefst 20% van de Europese bierproductie voor zijn rekening.

Meeste tapkranen
De onbetwiste koning van de tapkranen is te vinden in Raleigh, North Carolina. Bij de Raleigh Beer Garden vind je maar liefst 397 bieren op tap! Op 19 oktober jl. is hier ook ‘s werelds grootste Tap Takeover georganiseerd, in samenwerking met Wicked Weed Brewery. Maar liefst 177 verschillende bieren van de Amerikaanse brouwerij stroomden die dag uit de tapkranen van de Raleigh Beer Garden.

’s Werelds duurste bier
De titel van het duurste bier ter wereld gaat naar Allsopp’s Arctic Ale: een bier uit 1852 gebrouwen voor een expeditie naar de noordpool, onder leiding van ontdekkingsreiziger Sir Edward Belcher. De fles werd aangeboden op Ebay en 76,464 views en 157 biedingen later verkocht voor een ongelofelijk bedrag van $503.300.

In Nederland is het duurste bier ooit, voor zover bekend, een glas ‘Geniet & Geef bier’ geweest. Hanna Verboom veilde het eerste glas Grolsch Honing Weizen voor maar liefst duizend euro. De opbrengst kwam overigens geheel ten goede aan KiKa, Stichting Kinderen Kankervrij.

‘s Werelds oudste brouwerij
Zonder twijfel is het Duitse Weihenstephan de oudste brouwerij ter wereld: al in 1040 brouwde men op de plek waar nu nog de brouwerij is gevestigd bier. De bieren die nu worden gebrouwen bij Weihenstephan zijn onvergelijkbaar met wat men destijds maakte; ongekende moderne perfectie, wortelend in de oudste biertraditie!

Voor in de kroeg
Stanley House uit Bristol heeft de meeste pubs ooit bezocht. In totaal bezocht hij 3.289 pubs, allemaal met het openbaar vervoer. De oudste barman ter wereld werkte 77 jaar als barman; Angelo Cammarata stond tot zijn 95ste achter de bar. Het wereldrecord literpullen tillen (Maß halten op z’n Duits) staat op naam van de Duitse ober Oliver Strümpfel; maar liefst 29 stuks!