Het verhaal van kombucha
Het is zeker niet nieuw – sterker nog, de drank is eeuwenoud – maar voor veel mensen nog redelijk onbekend. Aangezien Bier&cO niet enkel in bier doet, maar in ‘craft brewed beverages’, zijn we er trots op dat we een nieuwe samenwerking kunnen aankondigen met een oer-Nederlandse kombucha producent: YAYA Kombucha!
Wat is kombucha dan?
Kombucha is een “gebrouwen” frisdrank met een eeuwenoude traditie. De drank is gemaakt van zoete thee, die een natuurlijke fermentatie ondergaat. Precies: fermentatie is vergisting, het proces waarmee ook bier wordt gemaakt. Groot verschil: bij bier ontstaat door de vergisting alcohol en koolzuur, bij de vergisting van kombucha gebeurt dat vrijwel niet. Fermentatie is een van de meest voorkomende bereidingswijzen bij ons eten en drinken, al weten veel mensen dat niet. Maar ook sojasaus, zuurkool en bijvoorbeeld zuurdesembrood. Koffie en chocolade worden ook deels gefermenteerd, om de bonen verder te kunnen verwerken. Vergisting is een bron van ons leven, zeg maar. En het is ook nog eens gezond!
De gebruikte thee kan zowel groene als zwarte thee zijn, en er wordt altijd suiker toegevoegd waarmee de gist aan het werk kan. Hoe dat precies in zijn werk gaat, lees je verderop. Belangrijk om te weten is dat door deze productiemethode feitelijk een gezond alternatief voor frisdrank ontstaat: zo zit kombucha vol met antioxidanten, vitaminen en mineralen die het immuunsysteem kunnen helpen versterken. Ook bevat kombucha goedaardige bacteriën (probiotica) die het immuunsysteem mogelijk kunnen ondersteunen door ontstekingen te verminderen en schadelijke bacteriën te bestrijden.
Waar komt kombucha vandaan?
Zeer waarschijnlijk ligt de oorsprong van kombucha in China, waar men het een ‘onsterfelijkheidsdrankje’ noemde. Eeuwenlang werd kombucha in grote delen van Azië gemaakt en genoten. Pas zo’n zestig jaar geleden werd kombucha in Europa geïntroduceerd: hippies, die in Azië zichzelf en heel wat andere zaken ontdekten, namen het mee terug vanwege de gezonde en smakelijke eigenschappen. De drank werd zo’n tien jaar geleden pas echt waanzinnig populair, toen steeds meer mensen zich interesseerden voor gezonde alternatieven, en een gezondere levensstijl.
Hoe wordt kombucha gemaakt?
De basis voor kombucha wordt is dus groene of zwarte thee. Daaraan wordt suiker toegevoegd, waarna het geheel enkele weken mag vergisten. Specifiek voor kombucha is de zwam, die de vorm van een flexibele bol aanneemt. Die wordt scoby genoemd, en is een symbiotische cultuur van azijnzuurbacteriën en gist. Het ziet eruit als een zwam die in de vloeistof drijft: iets slijmerig, en bijna buitenaards. Ook de scoby zit vol vitamine-B, antioxidanten en probiotica. De scoby zorgt dat kombucha gaat fermenteren, en geeft een tintelende fris-zurige smaak die wat doet denken aan azijn.
Kombucha kun je dus zien als een ‘functionele frisdrank’: er zitten gezondheidsvoordelen aan het drinken ervan. Daarbij kun je deze verfrissende dorstlesser met diverse smaakmakers verrijken, zoals gember, hop, yuzu en passievrucht. Het resulteert in een 100% biologische frisdrank, waarbij de fermentatie het natuurlijke conserveringsmiddel is. Nieuwsgierig? Ontdek zelf onze YAYA kombucha!