Nieuw bij Bier&cO: moderne Belgische bierklassiekers!

Terwijl de bierrevolutie onverdroten voortraast – wekelijks komt er een brouwerij bij, in Nederland – voegt Bier&cO twee ‘moderne’ klassiekers toe aan het portfolio. Daar zijn we best trots op: al bijna veertig jaar bierpionieren we er lustig op los, en het is goed te zien dat beide nieuwe leden van onze bierfamilie uit België afkomstig zijn. Waarom het dan moderne bierklassiekers zijn? Wel: beide brouwerijen bestaan nog niet zo heel erg lang, en putten een groot deel van hun inspiratie uit de rijke Belgische biertraditie en -historie.

VICARIS – een Vlaamse familiebrouwerij
Toegegeven: het verhaal van Brouwerij Dilewyns begint eigenlijk meer dan een eeuw geleden, in 1885 om precies te zijn. De familie De Wapenaert-Wauman bouwt hun olieslagerij om tot brouwerij. Helaas wordt in beide wereldoorlogen de apparatuur gevorderd om er munitie en ander oorlogstuig van te maken – het maakt dat er een vroegtijdig einde aan het bierverhaal komt.
In 1999 besluit een nazaat, Vincent Dilewyns op zijn beurt het roer om te gooien. Hij geeft zijn carrière als tandtechnicus op en volgt zijn bier-roeping. Als afstammeling van een brouwersfamilie zit het brouwen hem natuurlijk in het bloed. Op 11 december 1999 ziet zijn eerste brouwsel het licht – hij geniet het vooral zelf, en met zijn vrienden. Pas in 2006 wordt het eerste Vicaris bier verkocht, dat Vincent bij de beroemde Proefbrouwerij te Lochristi liet brouwen. Enkele kratten raken verzeild op het bierfestival van de Belgische bierconsumentenvereniging Zythos – Vicardin (we kennen dit bier tegenwoordig als Vicaris Tripel Gueuze) en Vicaris Tripel winnen er prijzen. Als dan ook Het Gouden Glas van Zwevegem gewonnen wordt is het avontuur niet meer te stoppen.
In 2010 wordt tot de bouw van een eigen brouwerij besloten, die in februari 2011 het eerste volledig eigen brouwsel oplevert: Vicaris is van ‘bierfirma’ (huurbrouwer in het Nederlands) ontpopt als ‘warme’ familiebrouwerij.

Vandaag de dag staan vader Vincent en dochter Claire Dilewyns aan het roer van de brouwerij die staat voor ambachtelijke kwaliteitsbieren van hoge gisting. Wat Vicaris uniek maakt? Een pasteur, een centrifuge of een helder bier filter komt bij brouwerij Dilewyns niet aan bod. Alle natuurlijke én gezonde elementen blijven door het niet-filteren aanwezig in de fles. Dankzij het niet pasteuriseren is Vicaris een levend product met smaakevolutie. En: alles wat je in je glas schenkt is met zorg, hygiëne, passie en vakkennis gebrouwen. Van grondstof tot een verfrissend bier… puur, familiaal en authentiek. Ontdek het gamma Vicaris bieren hier!

MARTHA – The Brew Society signature brand
Pal in het centrum van Heule, het geboortedorp van oprichter Björn Desmadryl, staat brouwerij The Brew Society, gelegen in een voormalige weverij. “Een brouwerij in het dorpscentrum, dat heeft zoveel meer karakter”, zegt de oprichter Björn. “Bier moet voor mij in een dorp gebrouwen worden, dan wordt het echt een dorpsgegeven.” Onder andere Martha brouwt men hier: nu drie bieren die zijn opgedragen aan een legendarisch, historisch lokaal volksfiguur: Martha. Het verhaal gaat dat zij, aan het begin van de twintigste eeuw, zoals vele boerinnen in haar tijd, zelf bier brouwde voor de landarbeiders.

Niet alleen de lokale folklore ligt oprichter Desmadryl nauw aan het hart, ook voor zijn grondstoffen houdt hij het dicht bij huis. De mout, hop en de krieken zijn allemaal van Belgische bodem. Dat is een bewuste keuze: men wil lokaal kopen en de boeren, de eigen gemeenschap, ondersteunen.

The Brew Society is een brouwersgemeenschap voor bierbezielers. In The Brew Society brouwen ze naar hartenlust bier. De meesterbrouwer en zijn team hebben opgeteld meer dan 100 jaar ervaring. Die kennis van zaken proef je terug in het verleidelijke Martha. Maak kennis met het portfolio op deze pagina.