Onze winnaars bij de Brussels Beer Challenge 2020

De 9e Brussels Beer Challenge vond plaats in Brussel van 26 oktober tot 6 november met alle nodige veiligheidsmaatregelen en gezondheidsmaatregelen. Het niveau van de keurings- en proefomstandigheden was even hoog als bij de vorige edities, met juryleden die voornamelijk uit België afkomstig waren. Meer dan 1.500 bieren (1.546 om precies te zijn) van over de hele wereld werden ingezonden en beoordeeld, waaronder ook een aantal bieren uit ons portfolio.

Onze winnaars
Het werd een editie om niet snel te vergeten voor o.a. Uiltje Brewing Company. De Haarlemse brouwerij sleepte maar liefst drie gouden medailles in de wacht. Bird of Prey won goud in de categorie American IPA (Less than 6.5% ABV), Dikke Lul 3 Bier in de categorie American Pale Ale en Apfelstrudel Doppelbock in de categorie Speciality Beer (Higher than 7% ABV). Ook zal er deze week zijn geproost bij Brasserie Dupont. De familiebrouwerij uit het Belgische Tourpes werd verkozen tot Beste Brouwerij van het Jaar en won goud voor haar Moinette Blonde in de categorie Double Saison en voor Saison Dupont Bio in de categorie Traditional Saison. Saison Dupont pakte zilver (Traditional Saison), Biolégère brons (Traditional Saison) en Saison Dupont Dry Hop eveneens brons (Double Saison). Goud was er ook voor Brouwerij Omer Vander Ghinste. Haar Tripel LeFort, die in 2018 bij de World Beer Cup in Nashville nog werd verkozen tot ’s werelds beste Tripel, pakte in Brussel opnieuw goud in de categorie (Belgian Style) Tripel. Zilver was er voor St.Bernardus Abt 12 (Strong Dark Ale) en voor La Trappe Puur (Speciality Beer (Less than 7% ABV)) en brons voor DAVO Weizenbock in de categorie Dunkel Weizen(doppel)bock.

Cijfers en trends

  • België behield zijn leiderschap met 79 onderscheidingen, gevolgd door de Verenigde Staten (31), Italië (30), Nederland (23), Brazilië (16), Frankrijk (13), Canada (10) en China (9).
  • De competitie wordt steeds internationaler met inzendingen uit 36 landen dit jaar, waaronder Australië, Zuid-Korea, Bolivia en Oekraïne.
  • ‘NEIPA’ is de snelst groeiende categorie met 43 inzendingen.
  • De populairste categorieën zijn ‘Belgische Tripel’ (71), ‘Belgisch Witbier’ (46) en ‘Herb & Spice’ (44).
  • De categorieën ‘Alcoholvrij’ en ‘Laagalcohol’ zijn in volle opkomst.

BBC2020 © Bart Van der Perre

Jurypanel
De proeverij vond eind oktober en begin november plaats in de Becomev degustatieruimte in Brussel. De veiligheid van de experts en helpers had de hoogste prioriteit. Het panel bestond uit ervaren en goed opgeleide juryleden. De kwaliteit kan ook worden toegeschreven aan de achtergrond van de juryleden: biersommeliers, gespecialiseerde journalisten, bierdistributeurs, barkeepers en brouwers, maar ook doorgewinterde bierliefhebbers. Allemaal beoordeelden ze de bieren tijdens een blinde proefsessie op basis van zintuiglijke criteria. Vervolgens bepaalden ze samen welke bieren in elk van de categorieën de top drie plaatsen zouden innemen.