Zelf thuis bier cocktails maken

Hoe leuk en lekker is het om samen thuis te genieten van een zelf gemaakte, smakelijke cocktail! En een bierliefhebber weet dan meteen: het wordt lekkerder als dit een bier cocktail is. Wij helpen je graag met wat tips en tricks, en geven je meteen wat recepten waarmee je de heerlijkste bier cocktails op tafel tovert. Ook aan de bier mocktail is gedacht: er zijn smakelijke alcoholvrije varianten te maken. De belangrijkste tip vooraf: bier cocktails moet je altijd roeren en nooit schudden. Koolzuur laat zich weliswaar lekker shaken, maar ontploft daarna… 

Spiked Michelada
Voorbereiden: pers een limoen uit in een kommetje, en strijk iets van het sap op de rand van een tumbler of vaasje. Doe een theelepel zout op een schotel en doop de natte glasrand daarin zodat je een zoutrand aan het glas krijgt. Vul het glas met ijsklontjes, voeg 15 ml Tequilla toe en het resterende limoensap. Rustig roeren en aanvullen met pils of lager: liever Jever voor ‘pit’ of juist Swinckels’ Superieur voor een milde variant. Voor een nog mildere variant gebruik je een Blond zoals La Trappe Blond. Maak de bier cocktail af met een scheutje Worcestershire saus en garneer deze met een schijfje limoen of citroen.

Barista Bastard (voor twee)
Zet 25 ml espresso, laat deze afkoelen en meng vervolgens met 25 ml koffielikeur. Goed roeren en verder laten koelen in de koelkast; zet er twee dunne bierglazen naast. Na een half uur een fles Anchor Porter of De Molen Hel & Verdoemenis over beide glazen uitschenken, daarna voorzichtig de koffiemix toevoegen. Meteen serveren.

Campari IPA
Neem een tumbler, en smeer de rand in met een schijf sinaasappel. Schenk 25 ml Campari in en vul aan met American IPA zoals Stone IPA of Uiltje Brewing Bird of Prey. Voeg een scheutje jus d’orange toe – klaar!

Steamroller
Een soort Amerikaanse kopstoot, uit San Francisco. Plaats eerst een groot glas in de vriezer. Meng dan gelijke delen vlierbloesemlikeur, verse citroensap en rye whiskey met een half deel kersenlikeur en doe dit in een voor de helft met ijsblokjes gevulde shaker. Goed schudden tot de shaker beslaat en zonder het ijs in het gekoelde glas schenken. Schenk het glas verder vol met Anchor Steam Beer, een klassiek bier uit San Francisco. Plaats een schijf citroen op de rand van het glas om het helemaal af te maken.

Fruit Beer Mojito (voor 2)
Neem twee grote tumblers en verdeel een fijngehakte limoen en 50 ml gekruide rum over de glazen. Stamp door elkaar met een (houten) stamper. Voeg gecrushed ijs toe en kneus enkele takjes muntblaadjes in de hand; verdeel over beide glazen. Verdeel een flesje fruitbier over beide glazen, garneer met passend fruit. Je kunt kiezen voor verschillende fruitsmaken: Timmermans Framboise, Rodenbach FruitAge, Mongozo Mango.
Acloholvrije variant: Gebruik in plaats van rum Ginger Ale en Bavaria 0,0 Radler citroen.

Black Velvet
2/3 stout, zoals O’Hara’s Irish Stout, en 1/3 mousserende wijn – zoals champagne, maar cava of prosecco voldoen prima. Schenk eerst de stout in, laat het schuim iets wegtrekken en schenk over de bolle kant van een lepel de mousserende wijn op: deze blijft dan ‘liggen’ op het zwaardere bier.

Bananenweizen
Te simpel voor woorden maar een topcombi, ook eenvoudig alcoholarm/ vrij te maken.
Schenk in een hoog, recht glas 33 cl Weihenstephaner Hefeweizen of Weihenstephaner Hefeweizen Alkoholfrei en top af met 4 cl bananensap.

The Weizen Sling
Neem 10 ml limoen siroop, 20 ml citroensap, 40 ml Gin en 90 ml Weihenstephan Hefeweissbier. Doe siroop, sap en gin in een cocktailshaker, voeg veel ijs toe en schud tot de shaker beslaat. Schenk in een gekoelde flûte en top af met het Weizenbier. Garneer met een stuk citroenschil.