Onze winnaars bij de Brussels Beer Challenge 2021

Van 30 oktober t/m 1 november vond de tiende editie van de prestigieuze Brussels Beer Challenge plaats. Een internationale en professionele jury beoordeelde bijna 1.800 bieren uit 35 verschillende landen, waaronder ook een aantal bieren uit ons portfolio. Maandag 22 november werden de resultaten bekendgemaakt tijdens de Horeca Expo in Gent.

Onze winnaars
Het werd een editie om niet snel te vergeten voor Brasserie Dupont. De familiebrouwerij uit het Belgische Tourpes sleepte maar liefst vier medailles in de wacht: goud voor Avec Les Bons Voeux en zilver voor Saison Dupont Dryhopping in de categorie Pale & Amber Ale: Double Saison, plus zilver voor Saison Dupont en brons voor Saison Dupont Bio in de categorie Pale & Amber Ale: Traditional Saison. Ook zal er zijn geproost bij DAVO in Deventer. DAVO Bordo won goud in de categorie Speciality Beer: Less than 7 ABV en werd daarnaast tot ‘beste Nederlandse bier van de competitie’ uitgeroepen. DAVO pakte met haar Weizenbock ook nog zilver in de categorie ‘Dunkel Weizen(dubbel)bock’.

Goud was er eveneens voor Rodenbach Grand Cru in de categorie Red Ale: Oud Rood, Kazematten Wipers Times in de categorie Wheat: Dubbel Wit/Imperial White en voor Steenbrugge Dubbel Bruin in de categorie Dark Ale: Abdij/Trappist Dubbel. Uiltje Brewing Company veroverde met Apfelstrudel Doppelbock zilver in de categorie Specialty Beer (Higher than 7 ABV), en Brouwerij de Molen pakte zilver met Hel & Verdoemenis in de categorie Stout/Porter: Russian Imperial Stout. Tot slot was er brons voor Rodenbach Caractère Rouge in de categorie Flavoured Beer: Fruit Beer, en voor La Trappe Blond in de categorie Pale & Amber Ale: Abdij/Trappist Blond.

Hoofdprijzen
België ontving maar liefst 80 onderscheidingen, gevolgd door Italië (33) en de Verenigde Staten (32). Dangge Brewing uit China won de prijs voor het beste bier van de competitie. Het winnende bier is een imperial stout met tonen van vanille en koffie. Noorwegen kaapt de titel van “Brouwerij van het Jaar” weg. De eer is weggelegd voor de Lindheim Ølkompani. Benieuwd naar alle resultaten per categorie? Bezoek de website van Brussels Beer Challenge.

BBC2021 © Bart Van der Perre

Jurypanel
De proeverij vond eind oktober en begin november plaats in Brussel. De veiligheid van de experts en helpers had de hoogste prioriteit. Het panel bestond uit ervaren en goed opgeleide juryleden. De kwaliteit kan ook worden toegeschreven aan de achtergrond van de juryleden: biersommeliers, gespecialiseerde journalisten, bierdistributeurs, barkeepers en brouwers, maar ook doorgewinterde bierliefhebbers. Allemaal beoordeelden ze de bieren tijdens een blinde proefsessie op basis van zintuiglijke criteria. Vervolgens bepaalden ze samen welke bieren in elk van de categorieën de top drie plaatsen zouden innemen.