Saison tips voor de lente

De dagen lengen, de temperatuur loopt op. Voorzichtig steken de krokusjes hun kopjes op en de merels fluiten er lustig op los. Jawel, het is weer lente! Fris en vrolijk, het begin van een nieuwe levenscyclus. Dat schreeuwt om passende bieren, en dit jaar benoemen wij de lente tot het jaargetijde van saison. Want: dat vinden wij fris en vrolijk bier.

Feiten & fabels
Saison: was dat niet bier dat op boerderijen in Zuid-België werd gebrouwen? In de winter, waarna het eindeloos lang mocht rijpen en in de zomer als betaling in natura aan de landarbeiders werd gegeven die de nieuwe oogst binnenhaalden? Ja! En nee.

In het mooie Bierland barst het van de feiten en fabels. Zoals het gezegde gaat: hoe meer je ergens van weet, hoe meer je erachter komt dat je er eigenlijk heel weinig van weet. Uitgerekend over historische bieren weten we maar weinig, omdat er weinig betrouwbare geschreven bronnen over zijn. Bierstijlen als zodanig kennen we ook maar sinds kort: vandaar dat daar helemaal weinig over geschreven is. Het lang vertelde oorsprongsverhaal van saison klinkt erg mooi en romantisch, maar recent onderzoek door bierhistorici duidt erop dat de werkelijkheid minder romantisch is.

Feit is dat saison tegenwoordig overwegend een blond tot amberkleurig bier is met bijzonder weinig restsuiker en behoorlijke bitterheid, zonder (tropische) fruitaroma’s. Heel droog dus, en uitzonderlijk dorstlessend – met eerder aardse dan fruitige aroma’s. Er wordt een specifieke gist gebruikt die meer – en grotere – suikerverbindingen kan omzetten in alcohol en koolzuur. Deze gedijt bij hogere temperaturen dan de meeste andere gistsoorten en wordt dan ook als een soort ‘Pacman on speed’ gezien. Feit is ook dat saison misschien wel de meest breed inzetbare bierstijl aan de eettafel is – het droge, frisse en dorstlessende karakter doen sommige mensen denken aan een beendroge Elzasser wijn. Van kazen tot gevogelte, van asperges à la Flamande tot diverse visgerechten: saison voelt zich meteen in zijn element.

Saison, Bière de Garde & Farmhouse Ale
Tegenwoordig vind je saison van Belgische brouwerijen, waar – ook een feit – de oorsprong van het bier ligt naast tal van brouwerijen uit andere landen. Zoals India pale ale van oorsprong een Engels biertype was dat in Amerika werd heruitgevonden, waarna duizenden brouwerijen over de hele wereld zich er ook op stortten, zo is saison allang geen puur Belgische bierstijl meer. Daarbij kom je bieren tegen met het opschrift ‘Bière de Garde’ of ‘Farmhouse ale’ die qua smaak, geur en beleving erg op saison lijken. Hoe dat zit?

Saison is een Franstalige term die er nog steeds aan refereert dat het als seizoensbier wordt gezien. Weet je nog – saison wordt gebrouwen in de winter, en gedronken in de zomer? Bier dat je lang bewaren kon dus. In Noord-Frankrijk brouwde men dat soort bieren ook, maar men noemde het letterlijk ‘bewaarbier’: bière de garde. Provisiebier. Twee Franstalige termen voor grofweg hetzelfde biertype, hoogstens gescheiden door een landsgrens: dat werd de Amerikaanse craft brouwers teveel. En dus pikten het landelijke, boerderij element eruit en vertaalden dat in het Engels: boerderijbier. Farmhouse ale dus. Een streng in de leer zijnde bierfanaat zal het ongetwijfeld te kort door de bocht zijn, maar voor ons is het één pot nat. Overigens: een heel lekkere pot nat.

Wij van WC-Eend
Enfin: wij roepen de lente uit tot het jaargetijde van de saison, omdat het zulk fris en vrolijk bier is. Dat drinken wij het liefst, in de lente, terwijl we al mijmeren over de zomer. En wat treft: we hebben enkele exemplarische saison bieren én een coole Bière de Garde in het assortiment! Kortom, wij van WC-Eend adviseren: WC-Eend!

Het bier dat wereldwijd nog steeds wordt gezien als de maatstaf waaraan we moderne saison aan afmeten is de saison van Brasserie Dupont, uit het Waalse Tourpes. Niet geheel toevallig is dit een oude hoeve, ofwel boerderij, waar men tot voor kort ook nog het eigen brood bakte en kaas maakte. Saison Dupont is misschien wel de Moeder Aller Saisons en is, met slechts 6,5% alcohol per volume, de ultieme smaakvolle dorstlesser. Mooi detail: ook verkrijgbaar is gecertificeerd biologische variant. Eens per jaar maakt men er zelfs een Cuvée Dry Hopping van: dan worden juist wel aromatische hopsoorten gebruikt, om het toch al mooie bier ieder jaar een verrassend en telkens ander exotisch tintje te geven.

In Nederland maakt Brouwerij de Molen een dijk van een saison, al zeggen ze het zelf. Wellicht ken je het nog onder de oude naam Heksen & Trollen; vandaag de dag gaat het als Kort & Krachtig door het leven. Een opvallend kruidige saison, met een verfrissend karakter. In de smaak ontdek je citrustonen door de hopsoorten. Dat is meteen een handtekening van De Molen: mindblowing craft beer!

En dan hebben we nog een saison én een bière de garde van Brouwerij VBDCK: KEREL Saison en KEREL Bière de Garde. De saison past geheel in wat wordt gezien als de ‘klassieke Belgische stijl’ en is met slechts 5,5% alcohol met recht toegankelijk. Toepasselijk droog, licht kruidig en extreem verfrissend. KEREL Saison in combinatie met een gegrilde boerenkip is een geschenk uit de hemel, en nog steeds untouched by monks!
KEREL Bière de Garde is iets donkerder van kleur, uitgesproken meer bitter en iets steviger in alcohol. Met 7% per volume klokt deze in aan de bovenkant van de bandbreedte. Het maakt wel dat dit bier de iets uitgesprokener smakende kazen gemakkelijk aankan, en er het beste uithaalt.

Wij van WC-Eend wensen je veel proefplezier toe deze lente met mooie, smakelijke saison en bière de garde bieren. Dare to Drink Different en vergeet daarbij vooral niet te genieten!

In deze Proeven met Rick proeft onze Bierambassadeur Rick Kempen de Saison Dupont, KEREL Saison en Kort & Krachtig en vertelt hij je meer over deze mooie bieren.