Verfrissende biertips & de leukste bierbestemmingen

Midden in deze sportzomer kan het geen kwaad je eens wat extra verfrissende biertips te geven. En wat dacht je van de top-drie bierbestemmingen volgens onze Bierambassadeur Rick Kempen? Ideale reis- en geniettips!

Verfrissende biertips

Witbier, Hefeweizen en sour ales: het zijn de drie bierstijlen die zich ideaal lenen voor de zomer, omdat ze als geen ander verfrissen. Voeg daar pils aan toe, en je hebt een prachtig zomerkwartet te pakken!

Witbier, dat eigenlijk tarwebier had moeten heten, bestaat grotendeels uit tarwe – duhuh – waarbij kruiden en specerijen zijn gebruikt. Een frisse uitzondering is Mongozo Buckwheat: gebrouwen met boekweit in plaats van granen, is het niet alleen glutenvrij, maar ook biologisch en Fairtrade. Of probeer een nóg frissere variant: St. Bernardus Tokyo, waarbij aan het basis-witbier de Japanse citrusvrucht yuzu is toegevoegd. Pret tot aan de zonsondergang!

Hefeweizen, dat ook wel geschreven wordt als Weißbier/Weissbier, betekent in het Duits letterlijk ‘tarwebier’. Minimaal 50% tot 70% van het moutbeslag moet volgens de traditie uit tarwemout bestaan, en dat proef je! ’s Werelds oudste brouwerij, de Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan, is hierin een specialist. Het Weihenstephaner Hefeweissbier geldt als een wereldwijde benchmark voor de stijl; daar doet de alcoholarme variant, het Weihenstephaner Hefeweissbier Alkoholfreies, niet voor onder. Dit bier bevat minder dan 0,5% alcohol per volume, en mag daarom in Duitsland alcoholvrije worden genoemd.

Niets zo verfrissend als een knisperfrisse pils, waarbij je de hopbloemetjes bijkans op je tanden voelt. Strak, crisp en clean: het noord-Duitse Jever pils is wereldberoemd, en de favoriet van onze Bierambassadeur. #Geengezeverdrinkjever, wil hij nog weleens zeggen!

Sour ale, een hoofdgriep waarin diverse bierstijlen vallen die een wijnachtig en dus zeer fris tintje hebben, verfrist als geen ander. Toptips zijn Timmermans Oude Geuze: Oude Gueuze is een blend van jonge en oude lambiek, die respectievelijk 1 en 3 jaar gerijpt heeft in eikenhouten vaten. Maar vlak zeker het vergelijkbare BRLO Berliner Weisse niet uit! Zelfs Napoleon was een liefhebber van deze bierstijl en noemde het ‘Champagne du Nord’.

Als laatste ‘het meest verfrissende bier ter wereld’, volgens de legendarische bierschrijver Michael Jackson: Rodenbach Classic. Zachtzuur van smaak met unieke fruittonen dankzij de rijping op eikenhouten vaten.

De leukste bierbestemmingen

Eigenlijk is heel België, heel Duitsland en heel Tsjechië een leuke bierbestemming. In die landen is bier echt onderdeel van het dagelijks leven, om niet te zeggen de cultuur. Toch zijn er drie plekken waarvan onze Bierambassadeur Rick Kempen vind dat je er ooit eens geweest moet zijn. Toevallig liggen ze elk in van de drie genoemde landen!

“Je kunt er niet omheen dat Tsjechië, de bakermat van het pilsener, een biercultuur van jewelste heeft. Die doorleef je in elke kroeg in Praag, of in de brouwerij van Pilsner Urquell waar het pils is ontdekt. Maar een must-visit is České Budějovice, een stad in het zuid-westen van het land. Hier vind je de brouwerij Budějovický Budvar, waar het oorspronkelijke Budweiser Budvar gebrouwen wordt. Fantastische brouwerij, en een heerlijke bierstad”, aldus onze Rick.

“En wie in Duitsland niet minstens eens in Bamberg is geweest, die heeft eigenlijk de Duitse biercultuur niet ontdekt. Beroemd vanwege het rookbier van Schlenkerla en Spezial, vind je er ook kakelverse pilseners en lekker wegslobberende ‘Vollbieren’. Brouwerij Keesmann, Mahrs en Fässla horen tot de klassiekers. Al met al telt de stad 17 brouwerijen – je vermaakt je er wel even.”

“Brugge is een prachtige, bijna betoverende stad – Gent en Brussel hebben een rijke biergeschiedenis. Maar dé bierbestemming in België is het pas geopende Foederhuis. Van woensdag tot en met zondag (11:00 – 19:00) kun je er, bijvoorbeeld na een rondleiding door de brouwerij, genieten van een heerlijke lunch, een gezellige borrel, of alleen een verfrissend bier. Maar ook zonder rondleiding ben je bij Het Foederhuis aan het juiste adres”, weet Bierambassdeur Kempen.