In de schijnwerpers: inspirerende verhalen van brouwerijen
Het portfolio van Bier&cO bestaat uit enkele tientallen merken, variërend van stokoude brouwerijen, via traditionele cidermakerijen, tot hypermoderne craft soda-makers. Een van de zaken die al deze merken gemeen hebben, naast dat ze natuurlijk uitzonderlijke kwaliteit leveren, is een mooi en inspirerend verhaal. Alle merken zijn ons even lief, en zijn daarmee allemaal even belangrijk. Tijd om eens drie van deze verhalen te vertellen!
Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan
Als een van drie brouwerijen in Duitsland is Weihenstephan – de naam zegt het al – staatseigendom. De andere twee zijn Badische Staatsbrauerei Rothaus, vooral bekend van het Rothaus ‘Tannenzäpfle’ Pils dat tot de beste ter wereld wordt gerekend, en het Münchener Hofbrauhaus – dat vooral bekend staat om het gigantische proeflokaal dat bijna een heel huizenblok beslaat, in het centrum van München.
Mooi detail: het Hofbrauhaus behoort tot het ministerie van Economische Zaken van Beieren; Weihenstephan tot het Ministerie van Onderwijs, Kunst, Cultuur en Wetenschap. Dat geeft meteen aan hoe belangrijk men bier vindt, daar in Beieren!
Weihenstephan is de oudste brouwerij ter wereld. Al in 1040 kregen de Benedictijner monniken van het klooster het recht om bier te brouwen. Sinds 1803 is de brouwerij eigendom van de Vrijstaat Beieren. Er is door de eeuwen heen veel veranderd, maar de tradities worden in ere gehouden. Tegenwoordig werkt de brouwerij samen met de Technische Universiteit van München. Daarmee staat elke druppel bier dat de brouwerij produceert onder de meest strenge kwaliteitscontrole.
Het meest bekend is Weihenstephan vanwege het Hefeweissbier – het ongefilterde tarwebier, dat je zowel ’s zomers op het terras als ’s winters bij de après-ski geniet. Deeltjes gist en eiwitten van tarwe en gerst worden bewust niet uit het bier gefilterd, om zodoende dat heerlijke, zachte en romige mondgevoel te krijgen dat dit bier kenmerkt. De specifieke gist die Weihenstephan gebruikt is zo goed, dat afstammelingen ervan door heel de wereld gebruikt worden door andere brouwerijen. En het typische glas – liefkozend de ‘Stefani’ genoemd – is inmiddels door honderden brouwerijen gekopieerd. Datzelfde geldt voor het bier: zelfs internationaal probeert men het imiteren. Kansloos natuurlijk: champagne komt tenslotte ook niet uit Finland ofzo.
Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan in Freising, Duitsland.
Bier uit de streek waar de tand des tijd geen vat op krijgt: St. Bernardus bier wordt al sinds 1946 gebrouwen in het hart van de West-Vlaamse hoppestreek. De brouwerij ligt in het dorpje Watou, waar de tijd schijnbaar minder vlug wegtikt dan in de rest van het wereld. Brouwerij St. Bernardus brouwt haar blonde en donkere abdijbieren van hoge gisting met hop van hun eigen hopveld. In totaal acht mooie speciale bieren met het donkere St. Bernardus Abt 12 als paradepaardje.
Toch begon men niet als brouwerij: oorspronkelijk was dit een kaasmakerij, gesticht door gevluchte trappisten uit het nabijgelegen Franse klooster Mont des Cats. Pas toen de monniken van een andere trappistenklooster uit de buurt (Abdij Sint Sixtus, van het beroemde Westvleteren) niet langer hun bier wensten te commercialiseren en op zoek gingen naar een externe producent en de kaasmakerij in het oog kregen, stortte men zich op het brouwen. De brouwmeester van Westvleteren kwam mee, en nam de recepten en gist mee. Tot in 1992, als het zegel ‘authentiek trappistenproduct’ wordt ingevoerd, komt alle Westvleteren voor de reguliere verkoop hier vandaan. Nu brouwt Westvleteren weer zelf, en doet de eigen verkoop – maar men gebruikt een giststam van Westmalle, en een aangepast recept.
Enkele jaren terug opende de brouwerij een nieuw bezoekerscentrum: Bar Bernard, met een geweldig restaurant en dakterras, waar vanaf je de hoppevelden én de Katsberg in Frankrijk kunt zien liggen. Dit is meer dan de moeite waard eens te bezoeken, en na de rondleiding door de brouwerij kun je jezelf hier trakteren op de ‘hemelse nectar’, die de brouwerij binnen handbereik brengt.
Brouwerij St.Bernardus in Watou, België
Zonder twijfel de meest succesvolle Europese ‘craft brewery’: gestart in 2006, en wereldwijd bekend en gedronken. De Schotse Martin Dickie en James Watt besluiten de handen ineen te slaan en samen een brouwerij te beginnen. De reden: ze zijn industrieel gebrouwen bieren moe. Hun missie was duidelijk: consumenten net zo gepassioneerd maken over bier zoals zij dat zelf zijn. Zij hebben vooral naam gemaakt met bieren waarbij hop voorop staat: beer for punks! Naast deze passie vinden ze het belangrijk dat er gebrouwen wordt op een milieuvriendelijke manier.
Wat begon als een jongensavontuur in de garage van de moeder van Martin in Fraserburg, is uitgegroeid tot een nog veel groter avontuur met inmiddels brouwerijen in Ellon (net boven Aberdeen), Amerika, Berlijn en Australië. Ook vind je wereldwijd ‘Dog Taps’: proeflokalen met, naast de eigen bieren, het beste van bevriende, lokale brouwerijen. En wie echt gek wil doen boekt een kamer in het Dog Hotel in Columbus, Ohio: je hebt vanuit de kamers zicht op de brouwerij en de douches zijn uitgerust met een tap, zodat je al douchend een kakelverse BrewDog Punk IPA kunt genieten.
Brouwerij BrewDog in Ellon, Schotland.