De beste brouwerijen en bieren van 2019

Reikhalzend wordt er naar uitgekeken: de lijsten van RateBeer. Velen zien het als de Michelinsterren voor bier, en de jaarlijkse ‘lintjesregen’ is weer op ons neergedaald.

RateBeer
Voor wie niet weet wat RateBeer is: zie het als een virtuele gemeenschap. Bierliefhebbers uit alle landen van de wereld kunnen zich aanmelden en beoordelen dan de bieren die zij dronken. Hier zit de kracht en de zwakte: het zijn bovenal gewone (maar toegewijde) consumenten die cijfers geven, waarmee het een prima thermometer is voor wat nu ‘hot’ is in de bierwereld – en what not. Tegelijkertijd kan iedereen, ook zij die geen ‘kennis van zaken’ hebben, zich uitspreken over bieren en brouwers. In het kort kun je dezelfde positieve en negatieve dingen over RateBeer zeggen als over Iens, Yelp of Tripadvisor.

Kritiek
RateBeer heeft in 2017 een storm van kritiek over zich heen gekregen toen bekend werd dat ’s werelds grootse brouwerij, Anheuser-Busch InBev, een fors belang in de website had genomen. Veel bierliefhebbers staan nu wantrouwend tegenover de site en de cijfers – een discussie waarin wij ons nu niet mengen gaan.

Ook wordt RateBeer aangewreven dat de gebruikers niet bepaald een dwarsdoorsnede van de bierdrinkers lijken te vormen: extreme en zeldzame bieren scoren vaak onevenredig hoog in verhouding tot meer wijd verkrijgbare en toegankelijke bieren. Ook in deze discussie mengen wij ons vandaag niet.

Top 100 beste brouwerijen
Hoe je het wendt of keert: op de jaarlijkse ranglijsten van RateBeer worden die bieren en brouwerijen gelauwerd die er volgens de gebruikers werkelijk toe deden. Zij vormen daarmee dus een prima overzicht van het bierige neusje van de zalm. En dus zijn ook wij ieder jaar weer nieuwsgierig wie er in de prijzen vallen.

Een van de lijsten is de top 100 van ’s werelds beste brouwerijen. De lijst komt tot stand door een ingewikkelde berekening waarbij historische en actuele cijfers tot een gewogen gemiddelde worden berekend. Van de ruim 33.000 brouwerijen die op RateBeer bekend zijn vormen zij dus de top. Trots zijn wij om sommige van onze partners op de lijst te zien:

Als Nederlanders zijn wij natuurlijk extra trots op Brouwerij De Molen, die tot de 15 beste brouwerijen ter wereld behoort volgens RateBeer. Een geweldige prestatie! De lijst kent verder veel usual suspects, zoals Mikkeller, Russian River, Hill Farmstead en Westvleteren.

Best beoordeelde bierbestemmingen
De volgende Nederlandse ‘bierplaatsen’ worden extra gelauwerd: als beste brewpubs staan Van Moll en Kaapse Brouwers op de lijst. Het beste brouwerij-proeflokaal is Brouwcafé De Molen en de beste slijters en bierwinkels zijn De Bierkoning, Drankenhandel Leiden, Burg Bieren Bierwinkel, Beer Republic en Melger’s Wijn en Dranken.

Extra vermeldenswaard is dat Sterk Avondverkoop als beste ‘supermarkt’ op de lijst staat. Jammer is het te zien dat geen enkel restaurant wordt geroemd om het bieraanbod. Hier ligt veel goed werk te doen dus.

Wel krijgen enkele proeflokalen een terechte veer: Proeflokaal Arendsnest, Bierproeflokaal In De Wildeman, Foeders, Cafe Frape en Uiltje Craft Beer Bar zijn de Nederlandse top – volgens Ratebeer.

bierproeflokaal-in-de-wildeman

Bierproeflokaal In De Wildeman, Amsterdam

Best beoordeelde bieren
Ook kunnen we terugvinden dat de RateBeer gebruikers Van Moll Zoltan – Buffalo Trace BA als beste bier van Nederland beoordelen, dat Brouwerij de Molen de beste brouwerij van Nederland is en dat Brouwersnös als beste nieuwe Nederlandse brouwerij wordt beoordeeld.

Naast Van Moll zijn meer van onze partners in de prijzen gevallen met hun bieren: zo is het Hefeweissbier van ‘s werelds oudste brouwerij Weihenstephan bekroond tot beste Hefeweizen. Thornbridge Hall Bracia won wederom een ‘Best in Style Award’ in de Traditional Ale categorie. Diezelfde prijs is toebedeeld aan La Trappe Bockbier in de categorie Bock – Dunkler Bock, Uiltje F*ck De Caravan Staat In De FIK! in de categorie Wheat Ale en Stone Arrogant Basterd Ale in de categorie Red Ale – Imperial. Ook de Belgische bieren Rodenbach Alexander (Sour – Flanders Red / Bruin), St. Bernardus Prior 8 (Dubbel) en Brasserie Dupont Avec Les Bons Voeux (Tripel) krijgen een welverdiende onderscheiding.

Wil je zelf de volledige lijsten doorploegen? Neem er de tijd voor. Wij proosten nog eens op de mooie bieren van de wereld en zij die deze betaalbare luxe weten te creëren!

Bron: https://www.ratebeer.com/ratebeerbest/