Bierige tips voor het najaar
Het is weer bijna bockbiertijd, de herfst staat voor de deur. Reikhalzend kijkt menig bierliefhebber uit naar het verschijnen van de eerste bockbieren: donker van kleur, bitterzoet van smaak. En dan zijn er talloze variaties: rijker in alcohol (doppelbock), verrijkt met allerhande smaakmakers (Apfelstrudel, rookmout, chocolade, vruchten) of juist frisser, zoals tarwebock. Op deze pagina lees je zeven wetenswaardigheden over bockbier. Maar: er is meer bierigs te bedenken, in het najaar.
Dubbel (abdij)bier
Het is een rijke en ruim gevarieerde groep bieren, die we tot het ‘donker’ ofwel dubbel, rekenen. Qua zicht lijken ze erg op het traditionele Nederlandse herfstbockbier, en eerlijk gezegd vertonen ze ook veel smaakovereenkomsten. De kleur komt natuurlijk van een deel donkere mout: graan, meestal gerst, dat na het kiemen op een hoge temperatuur wordt gedroogd. Dat maakt dat de graankorrels zelf lichtjes worden geroosterd en de suikers karamelliseren. Het geeft het bier geuren en smaken die je doen denken aan chocolade en gedroogd rood fruit. Op deze pagina vind je meer uitleg, en al onze voorbeelden, van dubbel bieren.
Het grote verschil met bockbier is de gist, en vaak ook de vergistingsmethode. Traditioneel wordt herfstbok ondergistend gebrouwen, wat een strak en clean smaakprofiel geeft. Meer en meer zien we bovengistende bockbieren, die meer aroma’s hebben. Maar voor dubbel gebruik je altijd een Belgische giststam: deze geeft extra veel fruitige tonen. Onze herfsttips bij uitstek: St.Bernardus Prior 8, Leroy Kapittel Pater en La Trappe Dubbel.
Gerstewijn en quadrupel
Twee namen, een en dezelfde bierstijl. Robuuste, donkere en smaakrijke bieren die zich, bij wijze van spreken, als een wijn laten drinken – al komt er geen druif aan te pas. Het Engelstalige barley wine verschilt ervan, doordat deze meer bitter smaakt: het is hoprijker. Verwarmend en vertroostend, echt degustatiebier. Ideaal voor het najaar. Hier vind je onze selectie.
Klassieke voorbeelden om in het najaar te degusteren zijn het beroemde St. Bernardus Abt 12, en het trappistenbier La Trappe Quadrupel. Bieren, waarvoor je graag thuisblijft als het buiten guur en koud is.
Porter en stout
Donkergekleurd bier, het past bijna als vanzelf bij donkere dagen. Veel donkerder dan porter en stout wordt het niet in bierland. Per definitie minder fruitig in de geur dan bockbier of dubbel – er wordt met andere gist gewerkt. Wat het verschil precies is, tussen porter en stout? Hier lees je er alles over. Linksom of rechtsom: zeer donkere mout domineert geur en smaak. Perfecte bieren voor het najaar, dus.
Onze tips voor het najaar: van de ongekroonde koningen van de stout, BrewDog, stellen we je graag Rattle & Rum voor. En de Nitro Stout van O’Hara’s mag zeker niet ontbreken, net zoals de Porter van Anchor Brewing.
Tripel
Moet najaarsbier dan per se donker zijn, vraag jij je misschien af? Welnee: ook rijke blonde bieren doen het in het najaar prima. En dan kom je al snel uit bij tripel: misschien wel de beroemdste Belgische bierstijl. Hier lees je er meer over.
Tripel wordt niet alleen in België gebrouwen. Onze suggesties zijn dan ook, naast de prijswinnende Belgische Tripel LeFort, Nederlands: Van Moll Triple Trouble en De Molen Heen & Weer.
Geniet het najaar met smaakrijke bieren!