De biertrends van 2023

Nog nooit is een jaar zo lastig geweest om te voorspellen als 2023, tenminste, als we ons tot de horeca beperken. Een eindeloze lijst van ontberingen en uitdagingen heeft deze cruciale maatschappelijke sector de afgelopen jaren overwonnen – en er dient zich weer nieuwe lijst met onaangename verrassingen aan. Over de energiesector, het personeelstekort en de mogelijke hand-op-de-knip van de consument kunnen wij niet orakelen – wel kunnen we pogen enkele trends in Bierland te signaleren waarmee jij als horecaondernemer toch je voordeel kunt doen. En voor ons zijn er drie trends waar je op letten moet, en op kunt inspelen.

Alcoholarm en alcoholvrij bier
De groei van dit segment zet onverminderd door in 2023. Kleine brouwerijen krijgen steeds meer technische middelen tot hun beschikking om hun creatieve brouwsels met weinig of geen alcohol te maken, waardoor de smaakvariatie alleen maar verder toeneemt. Ook de kwaliteit blijft beter worden: de tijd dat je je vertwijfeld afvroeg of er echt bier in je glas zat, ligt nu echt definitief achter ons. De consumptie van alcoholarm en alcoholvrij bier is in de afgelopen tien jaar met 500% gestegen en maakt inmiddels bijna 7% van de markt uit. Een op de 15 bieren is alcoholvrij of alcoholarm – dat kun je niet langer negeren.

Tegenwoordig vind je alcoholvrij bier in allerlei kleuren, geuren en smaken

Belangrijker: de consument wordt zich meer en meer bewust van het feit dat zij of hij niet altijd alcohol hoeft te drinken om toch te genieten. En dat betekent dat de vraag naar een gevarieerd en uitgebreid aanbod alcoholarme en -vrije bieren voor jouw horecabedrijf steeds belangrijker wordt. Varieer hierbij vooral in bierstijlen: naast pils ook IPA, Hefeweizen, pale ale, fruitbier en blond. Er is zelfs een alcoholvrij trappistenbier op de markt! Bijkomend voordeel van een uitgebreid en gevarieerd aanbod alcoholarm en -vrij bier is dat je per definitie veel bieren gaat opnemen van kleine, meest onafhankelijke brouwerijen. Laat dat nou nog steeds iets zijn dat de consument in toenemende mate verwacht te vinden op jouw bierkaart…

Pils prijst zichzelf uit de markt
Natuurlijk, alles is in rap tempo duurder geworden: grondstoffen, personeelskosten en energie zijn fors gestegen in prijs. Dat vertaalt zich naar hogere inkoopprijzen voor bier, en dus hogere verkoopprijzen voor jouw gast. Wel valt op dat bier van de grote pilsbrouwers in verhouding met bier van kleine brouwers veel duurder is geworden. En dat betekent dat het prijsverschil tussen pils (nog steeds het meest gedronken biertype) en alle andere biersoorten kleiner aan het worden is. Het zou zomaar veel consumenten het laatste duwtje kunnen geven om eens iets anders te drinken – bier van een andere soort dan pils, met meer smaak en verrassing. In veel cafés is het allang niet meer zo dat pils meer dan de helft van het biervolume uitmaakt. Als pils zich op deze wijze uit de markt blijft prijzen, betekent het automatisch dat jij nog gemakkelijker kunt scoren met bier van kleinere brouwerijen – en de kassa rinkelt er geen seconde minder door!

Herontdekking van klassiekers
De snel gegroeide populariteit van buitenissige biersoorten heeft veel consumenten de ogen geopend: er is zoveel te ontdekken op het gebied van smaak en geur in bier! En even leek het erop dat bieren van brouwerijen die al decennia bestaan hierdoor zouden worden overvleugeld. Klassiekers als een Hefeweizen van Weihenstephan, La Trappe Tripel of St. Bernardus Abt 12 boden geen uitzinnige tropische fruitgeuren en deden je mond niet samentrekken vanwege de intense bitterheid. Maar het wezen van klassiekers is dat ze zich als bier bewezen hebben: je kunt er altijd veilig op terugvallen en je valt je er nooit een buil aan.

Begin dit jaar verwelkomden wij in ons portfolio het klassieke Duitse biermerk Einbecker – de oorsprong van het bockbier

Op een afgewogen bierkaart nemen dit soort bieren dus een prominente plaats in, want als er een trend is die in 2023 zal opschieten, dan is het wel de herontdekking – of zelfs herwaardering – van deze klassiekers. De combinatie van hun bewezen smaak en kwaliteit, in combinatie met hun relatieve betaalbaarheid, maakt dat consumenten er meer en meer naar zullen teruggrijpen. En ervan genieten – want dat blijven we doen, in 2023: genieten!