De wereld rond in 10 Bieren!

De vakantie is in volle gang – weet jij al wat je gaat doen? Wij weten het wel: wij gaan op bierreis! Heerlijk door Nederland, België en Duitsland, op bezoek bij brouwerijen, restaurants met een fantastische (bier)kaart en iconische proeflokalen bezoeken. Het bracht ons op het idee een lijstje te maken met tien bieren, waarmee je de wereld kunt rondreizen. Je kunt er op bezoek gaan, maar ze ook in huis halen om zelf van te genieten, of op de kaart zetten om jouw gasten ‘de wereld rond te laten gaan in 10 bieren’!

Nederland

Je kunt kiezen uit meer dan 900 brouwerijen, zo leren we op de website van Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur. Hier vind je onder andere een grafiek, die bijhoudt hoeveel brouwerijen er in Nederland zijn, of waren. Onze keuze valt op Bierbrouwerij De Koningshoeven: een van de (nu nog) twee Nederlandse trappistenbrouwerijen. Onder de merknaam La Trappe brengt men bier uit, waarin je de stilte kunt proeven. Wij gaan het proeflokaal, naast het klooster in Berkel-Enschot, en proeven daar La Trappe Isid’Or, een amberkleurig trappistenbier met een gebroken witte schuimkraag. Een mooie combinatie van kruidige, bloemige en fruitige geuren.

Duitsland

Natuurlijk reizen we af naar ’s werelds oudste brouwerij: de Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan in Freising, net boven München. Al sinds 1040 wordt hier bier gebrouwen, en behoort tot ’s werelds beste. Natuurlijk laten we ons op het terras van de prachtige Bräustübrl, het proeflokaal annex restaurant met zicht op de stad Freising, een schitterend glas Weihenstephaner Hefeweissbier inschenken. Tenslotte geldt het als wereldwijde benchmark voor willekeurig welk tarwebier dan ook. Men gebruikt geen smaakmakers zoals koriander of citroenschil – de frisse zuurheid wordt door de typische, eigen gist verkregen. Het bier drinkt uitzonderlijk gemakkelijk weg. Dit is een ongefilterd bier; de gist zit er nog in (vandaar de toevoeging ‘hefe’).

België

Voor we de oversteek wagen gaan we naar België, en laten ons in Tourpes, in Henegouwen, verrassen bij Brasserie Dupont. Hier, op een voormalige hoeve-brouwerij, drinken we een mooi glas Saison Dupont – alweer zo’n wereldwijde bestseller. Koperblond, de fijnste hoparoma’s en een uitgesproken droge bitterheid maken dit bier tot een ongeëvenaarde dorstlesser.

Schotland

In Schotland aangekomen spoeden we ons naar Ellon, iets boven de havenstad Aberdeen. Hier vinden we Europa’s meest succesvolle craft-brouwerij BrewDog. Met hun IPA’s hebben zij iconen geschapen, en dus happen we in de moderne klassieker Punk IPA. Fris en smaakvol: een ode aan de klassieke India Pale Ales met een moderne twist. Want: de zeer fruitige hop geeft een explosie van tropische geuren en smaken.

Engeland

In Engeland bezoeken we Thornbridge Brewery, waar in het oude landhuis de bakermat ligt voor de gelijknamige brouwerij. In het naburige Bakewell staat de nieuwe brouwerij, en daar laten we ons meeslepen door Cocoa Wonderland. Deze volle, robuuste porter met een compacte donkerbeige schuimkraag, heeft een heerlijke mokkasmaak afkomstig van de mout. Het vormt een mooi samenspel met de toegevoegde chocolade tijdens de rijping.

Ierland

We varen nog eens over, verder westwaarts, naar Ierland. We laten Magners Cider even liggen, en gaan naar Carlow Brewing Company, waar we een overheerlijke O’Hara’s Stout on nitro proeven. De bitterheid van de royale hoeveelheid Fuggles hop gaat erg goed samen met de geroosterde espressosmaak. In deze Nitro variant zit niet alleen koolzuur maar ook stikstof. Dit zorgt voor een fluweelzacht mondgevoel en dat de schuimkraag opvallend lang blijft staan.

Verenigde Staten

Nog verder westwaarts, komen we aan in Amerika. We doorkruisen het hele continent, om aan de westkust een bezoek te brengen aan Stone Brewing Company, iets boven San Diego. Hier werd de ‘Westcoast style IPA’ bedacht: knetterveel ultra-verse hop geven aan Stone IPA een bitterzoet randje. Het bier kenmerkt zich door aroma’s van citrusfruit en dennen – gebalanceerd door het licht moutige karakter. Een bier voor echte hopaanbidders!

Tsjechië

Terug naar Europa. We stoppen in Tsjechië bij Budweiser Budvar, waar we de Originele Budweiser lager drinken. Het rijpt maar liefst 90 dagen in de kelders van de brouwerij voor het wordt afgevuld. Er wordt alleen gebruik gemaakt van Moravische mout, een unieke eigen giststam en het geheel wordt perfect afgemaakt met Zatec hop die het zo karakteristieke bittertje aan het bier geeft.

Spanje

Even voorbereiden op veel zon, dat doen we in Barcelona bij Moritz. We proeven er een amberkleurig lager: drinkt als een pils, maar met weer karakter. Deze Moritz Epidor smaakt heerlijk bij tapas! Intens, aromatisch en gebrouwen met karamelmout. Hoe goed klinkt dat; karamelmout.

Ethiopië

We eindigen onze reis in Afrika, in Ethiopië om precies te zijn. Bij Habesha Breweries laven we ons aan Habesha Gold Lager. Het is de perfecte keuze voor wie op zoek is naar een pilsener met karakter en identiteit. Het bier wordt gebrouwen met het beste water van Ethiopië, rechtstreeks afkomstig van het hooglandgebied van Debre Birhan, waar trotse en gepassioneerde mensen hoogwaardige gist, gerstmout en hop tot het geliefde bier omzetten.

En dan zit onze bierreis langs 10 landen en evenzoveel bieren er weer op. Geniet jij met ons mee?