De beste brouwerijen en bieren van 2017

Reikhalzend wordt er naar uitgekeken: de lijsten van RateBeer. Velen zien het als de Michelinsterren voor bier, en de jaarlijkse ‘lintjesregen’ is weer op ons neergedaald.

RateBeer
Voor wie niet weet wat RateBeer is: zie het als een virtuele gemeenschap. Bierliefhebbers uit alle landen van de wereld kunnen zich aanmelden en beoordelen dan de bieren die zij dronken. Hier zit de kracht en de zwakte: het zijn bovenal gewone (maar toegewijde) consumenten die cijfers geven, waarmee het een prima thermometer is voor wat nu ‘hot’ is in de bierwereld – en what not. Tegelijkertijd kan iedereen, ook zij die geen ‘kennis van zaken’ hebben, zich uitspreken over bieren en brouwers. In het kort kun je dezelfde positieve en negatieve dingen over RateBeer zeggen als over Iens, Yelp of Tripadvisor.

Kritiek
RateBeer heeft in 2017 een storm van kritiek over zich heen gekregen toen bekend werd dat ’s werelds grootse brouwerij, Anheuser-Busch InBev, een fors belang in de website had genomen. Veel bierliefhebbers staan nu wantrouwend tegenover de site en de cijfers – een discussie waarin wij ons nu niet mengen gaan.

Ook wordt RateBeer aangewreven dat de gebruikers niet bepaald een dwarsdoorsnede van de bierdrinkers lijken te vormen: extreme en zeldzame bieren scoren vaak onevenredig hoog in verhouding tot meer wijd verkrijgbare en toegankelijke bieren. Ook in deze discussie mengen wij ons vandaag niet.

Top 100 beste brouwerijen
Hoe je het wendt of keert: op de jaarlijkse ranglijsten van RateBeer worden die bieren en brouwerijen gelauwerd die er volgens de gebruikers werkelijk toe deden. Zij vormen daarmee dus een prima overzicht van het bierige neusje van de zalm. En dus zijn ook wij ieder jaar weer nieuwsgierig wie er in de prijzen vallen.

Een van de lijsten is de top 100 van ’s werelds beste brouwerijen. De lijst komt tot stand door een ingewikkelde berekening waarbij historische en actuele cijfers tot een gewogen gemiddelde worden berekend. Van de ruim 24.000 brouwerijen die op RateBeer bekend zijn vormen zij dus de top: de bovenste tien worden op volgorde gepresenteerd, de resterende 90 zijn niet gerangschikt. Zie het als een grote gedeelde elfde plaats.

Trots zijn wij om sommige van onze partners op de lijst te zien:

Als Nederlanders zijn wij natuurlijk trots als wij zien dat naast Brouwerij Kees ook Het Uiltje en De Molen op de lijst van ‘s werelds staan. Daarmee zijn deze drie de beste Nederlandse brouwerijen in de wereld!

De lijst kent verder veel usual suspects: Mikkeller, Russian River, Hill Farmstead, Westvleteren, Stigbergets – de lijst leest als een spannend jongensboek, er van uitgaand dat je een in bier geïnteresseerde jongen bent.

Best beoordeelde bierbestemmingen
De volgende Nederlandse ‘bierplaatsen’ worden extra gelauwerd: als beste brewpubs staan Van Moll en Kaapse Brouwers op de lijst. Het beste brouwerij-proeflokaal is Brouwcafé de Molen en de beste slijters en bierwinkels zijn De Bierkoning, Flink Gegist, Burg Bieren Bierwinkel, Hetbiermoment.nl en Beer Republic.

Extra vermeldenswaard is dat Sterk Avondverkoop als beste ‘supermarkt’ op de lijst staat. Jammer is het te zien dat geen enkel restaurant wordt geroemd om het bieraanbod. Hier ligt veel goed werk te doen dus.

Wel krijgen enkele proeflokalen een terechte veer: Proeflokaal Arendsnest, Bierproeflokaal In De Wildeman, BeerTemple, Cafe Frape en Uiltje Craft Beer Bar zijn de Nederlandse top – volgens Ratebeer.

bierproeflokaal-in-de-wildeman

Bierproeflokaal In De Wildeman

Best beoordeelde bieren
Ook kunnen we terugvinden dat de RateBeer gebruikers Uiltje Mind Your Step DBBA Maple als beste van Nederland beoordelen, dat brouwerij De Molen de beste brouwerij van Nederland is en dat Brouwerij Hoop als beste nieuwe Nederlandse brouwerij wordt beoordeeld.

Extra trots zijn wij op bieren van onze partners die opmerkelijke accolades krijgen: zo is de negende plaats voor Weihenstephaner Hefeweissbier (een zilveren medaille) eigenlijk goud waard als je bedenkt dat deze in een nogal drukke categorie wordt uitgereikt, waar ook witbier en Weizenbock in valt. Hulde dus. De eerste plaats voor Thornbridge Hall Bracia (goud) in de Traditional Ale categorie behoeft natuurlijk verder geen toelichting. De vermelding van Het Anker Gouden Carolus Cuvée Van De Keizer (Blauw Label) vinden ook wij meer dan terecht!

Wil je zelf de volledige lijsten doorploegen? Neem er de tijd voor. Wij proosten nog eens op de mooie bieren van de wereld en zij die deze betaalbare luxe weten te creëren!

Bron: https://www.ratebeer.com/ratebeerbest/